TenneT


Lancering van CWE Marktkoppeling gepland op 7 september


* Stappen voor uitgebreide tests vastgelegd
* Een belangrijke stap naar de verdere integratie van de Europese markt

* Betere prijsvorming en toewijzing van capaciteit

07-04-2010 De implementatie van het Centraal- West-Europese (CWE) Marktkoppelingsproject gaat haar laatste fase in. Gezien de ongekende complexiteit van het CWE Marktkoppelingsproject, passen de projectpartners - energiebeurzen en transmissienetbeheerders - zeer zorgvuldige testprocessen toe, om de vereiste kwaliteit te kunnen leveren binnen de kortst mogelijke tijd. Twee testfases worden voorgesteld, namelijk:


* Full Integration Tests (volledige integratietests), die erop gericht zijn de goede werking van de productiesystemen zeker te stellen om een stabiele werking van het end-to-end proces te bereiken;

* Full Simulation Tests (volledige simulatietests), die moeten bevestigen dat het geheel operationeel klaar is. Hierbij is ook een testomgeving voor de marktpartijen voorzien.

De Full Integration testfase is begonnen in week 13. Tijdens deze test werden enkele connectiviteitsproblemen tussen applicaties opgemerkt vanwege de implementatie van een nieuwe communicatiestandaard. Dit probleem wordt op dit ogenblik opgelost, maar vergt het herschrijven van een aantal communicatiecodes en een aantal aanpassingen van systemen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van de marktkoppelingsoplossing, die blijft intact.

Als gevolg hiervan worden de Full Integration Tests volgens de planning voortgezet vanaf 19 april en moeten de twee testfases op 25 juni afgerond zijn. Vanaf die dag zal het project de eerste simulatietests aan de marktpartijen aanbieden; een eerste simulatiesessie wordt verwacht tussen 25 juni en 9 juli. Vanwege de migratie van de productieomgeving zou dit betekenen dat de startdatum einde juli valt. De CWE MC projectpartners hebben daarom de aanbeveling gedaan om na de zomervakantieperiode van start te gaan, om daarmee een naadloze overgang te waarborgen, waarbij alle betrokken partijen zo goed mogelijk voorbereid zijn. Dit maakt het ook mogelijk om de marktpartijen een tweede simulatieperiode aan te bieden tussen 16 en 25 augustus, wat in hoge mate bijdraagt aan een succesvolle lancering - wat van groot belang is voor de CWE-groothandelsmarkt.

De projectpartners hebben er het volste vertrouwen in dat de processen voor het verkrijgen van de regulatorische goedkeuring binnen deze tijdsspanne afgerond zijn. Op basis hiervan stellen de projectpartners voor om de Prijskoppeling op basis van ATC (Available Transfer Capacity) in de CWE-regio te lanceren op 7 september, onder voorbehoud van de goedkeuring van de toezichthouders en een succesvolle test en simulatieperiode.

Een workshop voor de CWE MC lancering zal in juni in Düsseldorf worden georganiseerd en heeft als doel om de marktpartijen de nodige operationele informatie te verstrekken en om ze op de go-live voor te bereiden. Naast deze workshop worden de belanghebbenden regelmatig geïnformeerd over de voortgang in deze laatste fase.

Over de Marktkoppeling in de Centraal West-Europese regio (CWE MC) In juni 2007 tekenden overheden, regulatoren, elektriciteitsbeurzen, transmissienetnetbeheerders en samenwerkingsorganisaties voor de elektriciteitsmarktpartijen van België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland in Luxemburg een Memorandum of Understanding (MoU) om de elektriciteitsmarken van de deelnemende landen te koppelen. De marktkoppeling in de CWE-regio betekent dat er ten aanzien van de spotmarkten in de regio prijskoppeling plaatsvindt. De marktkoppeling in de CWE-regio zorgt ervoor dat beschikbare grensoverschrijdende capaciteit efficiënter kan worden benut. Daarnaast zal naar verwachting verdere prijsharmonisatie plaatsvinden in de regio. Deze aspecten zijn belangrijke vereisten voor de totstandkoming van één Europese elektriciteitsmarkt. Het CWE-marktkoppelingsproject gaat van start als een marktkoppeling op basis van gecoördineerd bepaalde transmissiecapaciteit (ATC- Available Transfer Capacity). Deze tussenstap is noodzakelijk om uiteindelijk een impliciete toewijzing van capaciteit op basis van vermogensstromen (flow-based) te kunnen realiseren. Naar verwachting zal de betrouwbaarheid van het systeem hierdoor worden verbeterd.

Het project zal een geïntegreerde groothandels marktprijsreferentie op uurbasis genereren en toewijzing van grensoverschrijdende capaciteit voor zowat 42 % van het elektriciteitsverbruik in Europa.

Onder de deelnemers aan het project bevinden zich drie elektriciteitsbeurzen (de Brits-Nederlandse APX-ENDEX, het Belgische Belpex en de Duits-Franse EPEX Spot) en zeven netbeheerders (Amprion, Creos, Elia, EnBW TNG, RTE, TenneT en transpower).