Twintig bijzondere inktviszwammen sieren het Speulderbos

08/09/2010 11:17

Staatsbosbeheer

In het Speulderbos is door Staatsbosbeheer een grote groep van ruim 20 bijzondere opvallende inktviszwammen ontdekt. Deze zwam is in Nederland zeer zeldzaam en groeit vooral in het warmere klimaat van Midden Europa. Op de Veluwe zijn er nog maar weinig meldingen van deze soort gedaan en Staatsbosbeheer is dan ook gelukkig met de vondst. Vrijwilligster Nathalie Lam van Staatsbosbeheer ontdekte de groep zwammen.

De zwam komt tevoorschijn uit een zogenoemd duivelsei; een witte bol van circa 4 cm doorsnede die groeit in de bosrand. Zodra het uit het ei komt spreidt het zijn opvallende knalrode tentakels in vijf richtingen. Aan deze tentakels van soms wel 10 cm groot dankt de inktviszwam zijn naam. De tentakels zijn bedekt met bruine sporen die net als bij de stinkzwam naar uitwerpselen ruiken. De geur trekt vliegen en kevers aan die daardoor zorgen voor de verspreiding van de sporen. Het Speulderbos telt meer dan 120 soorten paddenstoelen. Vrijwilligers van Staatsbosbeheer geven regelmatig excursies langs de mooiste paddenstoelen die daar te vinden zijn.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.staatsbosbeheer.nl


Noot voor de redactie: