D66

woensdag 8 september 2010

Rechten getrouwde homostellen in hele EU erkennen

Sophie in 't Veld wil dat de Europese Commissie met concrete voorstellen komt om een einde te maken aan discriminatie van homoseksuele koppels in de EU.

Het Europarlementslid van D66 was een van de initiatiefnemers van het debat gisteravond in Straatsburg over discriminatie van stellen van hetzelfde geslacht. Die worden namelijk nog steeds gediscrimineerd in hun werk, studie of bij reizen in de EU omdat de partner door veel lidstaten niet wettelijk als een familielid erkend wordt.

"Sommige EU-lidstaten en niet EU-landen hebben het homohuwelijk geïntroduceerd, andere landen hebben een vorm van geregistreerd partnerschap. EU-lidstaten moeten op zijn minst elkaars wetten erkennen. Het is ontoelaatbaar dat EU burgers niet vrij kunnen bewegen binnen de EU zonder hun rechten te verliezen."

In ´t Veld, die ook vice-voorzitter is van een EP werkgroep over LGBT rechten, herinnerde de Europese Commissie er nog eens aan dat alle EU burgers het recht hebben om hun levenspartner te kiezen die bij hun past: "Het is de meest persoonlijk keuze van een mens. De Staat heeft niet het recht om mensen te verbieden om te trouwen. Geen enkele lidstaat zou een huwelijk verbieden tussen katholieken en protestanten, of tussen moslims en niet-moslims. We zouden het onacceptabel vinden als de Staat zich zou bemoeien met de persoonlijke keuze van deze koppels. In diezelfde lijn is het ook onacceptabel dat homo's of lesbiennes niet zouden mogen trouwen."