Wereld Natuur Fonds Nederland

|Persbericht            |                                                  |
|                       |7 september 2010                                  |
Verkiezing WNF en Chengdu Panda Base:
Twee Nederlanders bij laatste zestig kandidaten voor 'Pambassadeur'

Twee Nederlanders zijn doorgedrongen tot de laatste 60 kandidaten in de race voor het Pambassadeurschap. Winnaars van de verkiezing van dit zogenoemde Project Panda mogen een maand lang reuzenpanda's verzorgen in China. Daarna treden de Pambassadeurs een jaar op als belangenbehartiger van het met uitsterven bedreigde dier. De finale van de verkiezing wordt op 26 september uitgezonden op de Chinese televisie, waarna de zes winnaars direct naar China reizen.

De verkiezing is een initiatief van het Chengdu Panda Research Base en de Chinese afdeling van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en bedoeld om aandacht te vragen voor de problemen waar bedreigde panda mee kampt. De baan van Pambassadeur blijkt gewild, want in totaal meldden zich ruim 61.000 kandidaten uit 52 landen voor de zes vacatures. De uitverkorenen reizen naar het Chinese Chengdu waar zij in oktober van dit jaar een maand lang mogen helpen bij de verzorging van reuzenpanda's en onderzoekers helpen bij de observaties van de dieren in het wild. Eenmaal terug in eigen land worden de zes geacht om aandacht te vragen voor het belang van het behoud van de panda.

Nederlands kandidaten
Inmiddels zijn zestig kandidaten geselecteerd om door te gaan naar de volgende ronde. Daaronder bevinden zich twee Nederlanders; geoloog en fotograaf Annelijn Steenbruggen uit Schoorl en de Groningse studente Ellen Duister. Steenbruggen werd op haar 8e jaar lid van het WNF en zette zich als Ranger al actief in voor het behoud van de panda: ,,Ik schrik er enorm van dat de panda, net als zoveel andere diersoorten, met uitsterven wordt bedreigd. En ik wil weten wat ik zelf kan doen om te helpen. Op die vraag hoop ik in China antwoord op te krijgen en daarover wil ik vervolgens in Nederland vertellen,'' licht Steenbruggen haar kandidatuur toe.

Een stem uitbrengen op de Nederlandse kandidaten voor Pambassadeur kan via: http://www.pandahome.com/en/vote.php. De twaalf kandidaten met de meeste stemmen reizen naar China voor de eindstrijd die op 26 september op de Chinese televisie wordt uitgezonden.

1600 panda's in het wild
Momenteel leven nog bijna 1600 panda's in het wild. De dieren worden met uitsterven bedreigd doordat hun leefgebied erg versnipperd is en niet overal even goed beschermd is. Daarnaast komen de reuzenpanda's terecht in vallen terecht die zijn gezet voor andere wilde dieren. De dieren die zich van nature al moeilijk voortplanten hebben het daardoor extra moeilijk. Het Wereld Natuur Fonds werkt, samen met de Chinese overheid, vooral aan uitbreiding en verbinding van beschermde gebieden.


---


Wereld Natuur Fonds Nederland