Wat kan Nederland van Zuid Afrika leren? BKB Lezing over verzoening

08/09/2010 13:42

BKB

Wat kan Nederland van Zuid Afrika leren? BKB Lezing over Verzoening en Ethische Politiek.

Zuid-Afrikaan Fanie Du Toit spreekt lezing uit - Frans Timmermans houdt co-referaat.

Aanstaande vrijdag vindt de tweede BKB Lezing plaats. In deze lezing gaat de Zuid-Afrikaan Fanie du Toit in op de vraag hoe Zuid-Afrika omgaat met zijn verleden van apartheid en rassenscheiding. Hoe verwerken andere Afrikaanse landen de trauma's van oorlog en genocide? Hoe herstel je de samenhang in een ontwrichte samenleving? En wat zijn de lessen van Zuid-Afrika na de Apartheid voor de wereld van nà 9/11?

Afgelopen jaar is BKB's Afrikaanse zusterbedrijf BKB Africa geïnspireerd geraakt door het werk en gedachtengoed van Fanie du Toit en zijn Institute for Justice & Reconciliation. Voormalig Staatssecretaris Frans Timmermans zal als co-referent een koppeling leggen tussen het verhaal van Du Toit en de Nederlandse politieke situatie.

BKB beoogt met de jaarlijkse lezing het maatschappelijk debat in Nederland te voeden. Campagnebureau BKB (www.bkb.nl) heeft bij haar 10-jarig bestaan de BKB Lezing in het leven geroepen. Vorig jaar werd de eerste BKB Lezing uitgesproken door filosoof en nrc.next hoofdredacteur Rob Wijnberg. verzorgde een co-referaat.

De lezing met de titel Relativism, Reconciliation and Reality - ethical politics in divided societies wordt uitgesproken door de Zuid-Afrikaan Fanie du Toit.

Du Toit (1966) is directeur van het Institute for Justice and Reconciliation dat in 2000 is opgericht om voort te bouwen op het werk van Desmond Tutu's Waarheid- & Verzoeningscommissie. Behalve in Zuid-Afrika is Du Toit werkzaam in Rwanda, Kenia, Soedan, Liberia, Burundi, Mozambique, Zimbabwe en Oeganda. Du Toit heeft Filosofie en Religie gestudeerd aan de Universiteit van Oxford.

Voormalig Staatssecretaris van Europese Zaken en Internationaal Cultuurbeleid Frans Timmermans zal reageren op het verhaal van Du Toit. Timmermans hangt zijn co-referaat op aan een quote van Ralph Waldo Emerson: "When it is darkest, men see the stars".

Tweede Kamerlid Timmermans bekleedt als gasthoogleraar momenteel de Vrede van Utrecht Leerstoel bij het Centre for the Humanities aan de Universiteit Utrecht.





http://www.bkb.nl/item/10-sept-bkb-lezing-2010-fanie-du-toit