Politie Hollands Midden

Noordwijkerhout - Zes verdachten aangehouden na geweld tegen politie

Noordwijkerhout, 08-09-2010 o Politie Hollands Midden heeft zes verdachten aangehouden voor geweldpleging, belemmering van politiewerk, belediging, opruiing en verzet bij aanhouding. Het gaat om één 24-jarige Katwijker, twee 25-jarige mannen uit Leiden en Noordwijkerhout en drie 23-jarige mannen uit Rotterdam, Haarlem en Noordwijk.

Op woensdag 8 september rond 03.30 uur surveilleerde de politie in de Dorpstraat, waar het onrustig was. Dit werd veroorzaakt door personen die onder invloed van alcohol waren. Op een gegeven moment wilde de politie een man bekeuren die buiten uit een flesje bier dronk. Het is in Noordwijkerhout namelijk niet toegestaan om een niet afgesloten alcoholisch drankje in je handen te hebben. De man werd om zijn identiteitsbewijs gevraagd, welke hij niet bij zich bleek te hebben. Hierop wilde de politie de man aanhouden, toen een groep van circa tien mannen om de politie heen ging staan.

De mannen scholden de agenten uit, waarna zij werden verzocht om afstand te houden. De groep voldeed hier niet aan en op een gegeven moment trok één man zijn fiets op het achterwiel waardoor het voorwiel dichtbij het hoofd van één agent kwam. Weer werd verzocht om afstand te houden. De groep kwam juist dichterbij en de agent waarschuwde dat er geweld gebruikt zou worden als er geen afstand werd gehouden.

De groep riep dat de agenten weg moesten gaan omdat zij hen anders wat aan zouden doen. De groep bleef dichterbij komen waarop de agenten hun wapenstok pakten. Hierop werd geprobeerd om de wapenstok uit de handen van één agent te trekken. De agent pakte toen pepperspray en er is richting van de mannen gespoten.

De andere agent werd door de 25-jarige Leidenaar geschopt en hij pakte de agent bij zijn nek vast. De agent wist zich uit de greep te ontzetten en heeft de man toen aangehouden. De Rotterdammer die de politie bedreigde en uitschold werd ook in de Dorpstraat aangehouden, alsmede de Katwijker. De agenten hadden om assistentie gevraagd waarna de andere drie mannen die probeerden weg te komen, werden aangehouden in de Zeestraat.

Teamchef Peter Koot benadrukt dat geweld tegen de politie niet getolereerd wordt. Geweld tegen politieagenten die hun werk doen, kan niet. Een aantal van deze mannen hebben wij kunnen aanhouden en zij zullen zich tegenover een rechter moeten verantwoorden. De politie onderzoekt of er eventueel meer mannen bij dit incident zijn betrokken.