Ingezonden persbericht

Ziekenhuisapotheek St. Lucas Andreas biedt extra service aan patiënten
Amsterdam, 8 september 2010- De 24-uursapotheek van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) is door de voorzitter van de Cliëntenraad officieel geopend. De apotheek is operationeel, voldoet aan alle strategische eisen en streeft naar contact en samenwerking met de partners in de stadsdelen. Om de conceptrichtlijn "overdracht van medicatiegegevens" na te leven en aan de eisen van de inspectie te voldoen is vooral de medicatiecontrole bij opname- en ontslag van belang.

Ziekenhuisapotheker Jan Zoer: "de nieuwe 24-uurs apotheek is in snel tempo gerealiseerd door de goede samenwerking met de stadsapotheken. De 24-uurs apotheek kan een sleutelrol gaan spelen in de medicatieoverdracht vanuit het ziekenhuis naar de huisartsen en stadsapotheken". In 1999 is het ziekenhuis gestart met een Apotheek Servicepunt, waarbij medicatieoverzichten werden opgevraagd bij stadsapotheken en ontslagrecepten teruggefaxt. Vervolgens is in 2007 is een intensieve begeleiding gestart bij opname en ontslagmedicatie. Hiervoor ontving het SLAZ in 2009 de Patientveiligheidaward. Om die service verder uit te breiden kan nu ook de medicatie worden meegegeven aan de patiënt.

Als winnaar van de Patientveiligheidward werkt het ziekenhuis aan optimalisering van de overdracht van medicatiegegevens om te voldoen aan de conceptrichtlijn "overdracht van medicatiegegevens" die officiële zal ingaan op 1 januari 2011. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat de naleving van de richtlijn toetsen. Dat schrijft de Inspectie in een brief aan alle zorginstellingen en zelfstandige zorgverleners. De IGZ stelt dat de aanwezigheid van een actueel medicatieoverzicht een basisvoorwaarde is voor veilige zorg.
Praten over medicijnen is van uiterst belang om aan de patiënt uit te leggen welke medicatie wijzigingen in zijn medicijngebruik zijn doorgevoerd, als gevolg van ziekenhuisopname. Naast de patiënt wordt ook de huisarts en stadsapotheek op uniforme wijze geïnformeerd over de ontslagmedicatie.Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Amsterdam, die voor een breed aantal eigen bereide geneesmiddelen een GMP-Z goedkeuring heeft gekregen en biedt met de eerste 24-uurs apotheek in Amsterdam extra service aan patiënten.

Noot voor de redactie (