Raad van State


Persagenda

Persagenda
woensdag 8 september 2010

10.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Cromstrijen heeft verleend voor het koffiepunt 'De Wagenmakerij' in een schuur bij een woning aan de Bommelskoussedijk in Klaaswaal. Aan de vrijstelling heeft het gemeentebestuur de voorwaarde verbonden dat het koffiepunt alleen op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur open mag zijn. In de schuur was voorheen een aannemingsbedrijf gevestigd en naar de mening van het gemeentebestuur komt deze bedrijvigheid ongeveer overeen met de horeca-activiteiten van het koffiepunt. Het agrarische- en loonbedrijf dat in de omgeving is gevestigd, is hiervan niet overtuigd. Het bedrijf vreest voor parkeer- en verkeersoverlast. Volgens hem kunnen de beide activiteiten moeilijk met elkaar vergeleken worden, omdat het koffiepunt veel meer en tijdens andere tijden klanten trekt dan het voormalige aannemingsbedrijf. De rechtbank in Dordrecht verklaarde in januari jl. een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. Het bedrijf laat het er niet bij zitten en komt tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002103/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

(Deze zaak is alsnog op 7 september 2010 ingetrokken) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Mill en Sint Hubert om maatregelen te treffen tegen de fourwheeldrive-activiteiten op het landgoed van De Princepeel. Een omwonende had om de maatregelen gevraagd. De man woont naast het landgoed. Het gemeentebestuur is echter van mening dat de man op ruim 300 meter woont van de wegen waarop de fourwheeldrives rijden. De man is daarom geen belanghebbende, zodat de afwijzing van zijn verzoek om maatregelen te treffen geen besluit is waartegen je bezwaar kunt maken, aldus het gemeenbestuur. De rechtbank in Den Bosch oordeelde in januari jl. echter anders. Naar het oordeel van de rechtbank woont de man weliswaar op een te grote afstand om zicht te hebben op de fourwheeldrives, maar kan hij wel overlast hebben van het geluid daarvan. Op grond daarvan had het gemeentebestuur de man als belanghebbende moeten aanmerken en is de afwijzing van zijn verzoek wél een besluit waartegen bezwaar mogelijk is. Zowel het gemeentebestuur als het Landgoed De Princepeel komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. Volgens hen had de rechtbank de man niet als belanghebbende mogen aanmerken. (zaaknummer 201002013/1)