Gemeente Beek


Verandering van afvalinzamelsysteem in Beek

Per 1 januari 2011 verandert in Beek het afvalinzamelsysteem. Dit gebeurt gelijktijdig ook in Schinnen, Sittard-Geleen en Stein. Huishoudens in laagbouwwoningen en meerlaagse bebouwing (tot 4 verdiepingen) krijgen voor die tijd één container voor restafval en één container voor GFT-afval. U kunt uw afvalcontainers dan om de week aanbieden, de ene week de restafval- en de andere week de GFT-container.

Waarom een nieuw afvalinzamelsysteem?

De gemeente Beek streeft, samen met de gemeenten Schinnen, Sittard-Geleen en Stein, naar een betere scheiding van het GFT-afval en wil de kosten van afvalinzameling- en verwijdering verlagen. Daartoe is een nieuw regionaal afvalinzamelbedrijf opgericht, genaamd RWM, en worden de afvalinzamelsystemen van de vier gemeenten op één lijn gebracht. Verder vinden de gemeenten het belangrijk dat u als burger meer invloed heeft op de hoogte van uw afvalstoffenheffing.

Containers vervangen

Eén van de veranderingen is, dat alle containers worden vervangen door een set nieuwe containers: één 240 liter container voor restafval (zelfde formaat als uw huidige duobak) en één 140 liter container voor GFT-afval. Gebruikers van een afvalemmer (citybin) krijgen een nieuw exemplaar.

Afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing bestaat uit twee delen: een vast deel (voor ieder huishouden gelijk) en een variabel deel. Voor het variabele deel is vanaf 1 januari 2011, naast het gewicht van het restafval en het GFT-afval, ook het aantal keren dat u de restafvalcontainer aanbiedt van belang. U kunt op uw afvalstoffenheffing besparen door uw afval goed te scheiden en de restafvalcontainer alleen aan te bieden als deze geheel vol is. Ook het tarief per kilo GFT-afval wordt verlaagd. Meer informatie over het nieuwe afvalinzamelsysteem en de tarieven volgt later dit jaar.

Meer informatie?

Via een persoonlijke afvalkrant en brief wordt u binnenkort nader geïnformeerd. Verder komt er een speciaal informatienummer en een internetsite waar u antwoord op veelgestelde vragen kunt vinden. Â