GroenLinks Waterland



Projectbesluit Zuideinde 30, Monnickendam verworpen!

In de afgelopen raadsvergadering stond de Brief d.d. 29 juni 2010 van het college B&W inzake het voornemen een projectbesluit te nemen voor het oprichten van een winkel en 2 appartementen aan het Zuideinde 30 in Monnickendam op de agenda van het voorbereidende deel. Hier kunt u de bijdrage van Frans Ronchetti raadslid namens GroenLinks Waterland lezen.

In de komende twee jaar dient een nieuw bestemmingsplan voor de binnenstad van Monnickendam te worden vastgesteld. Het bestaande uit 1976 daterende bestemmingsplan biedt mogelijkheden om volume-uitbreiding ten behoeve van winkeluitbreiding te realiseren. GroenLinks is over het algemeen een warm voorstander van inbreilocaties in een stedelijke omgeving, mits plannen binnen het bestemmingsplan passen.

Echter: in het voorliggende voorstel gaat het om een aantal zaken dat sterk afwijkt van de mogelijkheden in het huidige bestemmingsplan:
* Realisatie van woningen i.p.v. uitbreiding winkelruimte;
* Bebouwing over de gehele diepte van het perceel;
* Goot- en nokhoogte.

Wij zijn door het stedenbouwkundig bureau ook niet overtuigd dat dit voorstel, ik citeer: "een positieve bijdrage levert aan het bebouwingsbeeld van de naaste omgeving" en wij vrezen voor precedentwerking als dit soort uitbreidingen in de binnenstad wordt toegestaan zonder dat e.e.a. zorgvuldig is vastgelegd in het bestemmingsplan.

Wij stellen de raad voor het besluit en eventuele andere vergelijkbare voorstellen aan te houden en mee te nemen bij de behandeling van het voorontwerp van het nieuwe bestemmingsplan binnenstad, dat naar wij aannemen in de loop van 2011 aan de raad zal worden aangeboden.

Bij de voorzetting van de raadsvergadering op 9 september heeft GroenLinks door hen voorbereid concept besluit niet aan de raad hoeven voorgelegen. Dit omdat het college besloten heeft om het projectbesluit niet te nemen en de bouwaanvraag opnieuw in te laten dienen maar dan binnen het huidige bestemmingsplan.

Frans Ronchetti

Raadslid GroenLinks Waterland