Gemeente Bodegraven

(06-09-2010)

Eén Open Monumentendag

De Open Monumentendagen, het moment dat in het hele land duizenden monumentale gebouwen gratis worden opengesteld voor het publiek, met tal van activiteiten, wordt in 2010 voor de vierentwintigste keer georganiseerd. De landelijke opening zal dit jaar plaatsvinden in de gemeente Apeldoorn. De Open Monumentendagen zijn onderdeel van de Europese Open Monumentendagen, de European Heritage Days. De Open Monumentendagen 2010, in het weekend van 11 en 12 september, hebben als thema De smaak van de 19e eeuw. Reeuwijk en Bodegraven vieren dit jaar één Open Monumentendag op zaterdag 11 september aanstaande van 10.00 uur tot 16.00 uur.

De 19e eeuw kende stormachtige ontwikkelingen, die het aangezicht van Nederland voorgoed zou veranderen. Het is de tijd van industriële revolutie en technologische vernieuwingen en de opkomst van de burgerlijke samenleving. Spoorwegen, kanalen en bruggen verschenen en er moesten nieuwe gebouwen als fabrieken, gemalen, warenhuizen en watertorens worden ontworpen. Elk type gebouw kreeg een bij zijn karakter passend geachte stijl, waarbij werd teruggegrepen op eerdere bouwstijlen die in een 19e-eeuwse jas werden gestoken (neostijlen).

Eén Open Monumentendag: zaterdag 11 september aanstaande

In het kader van hun fusie per 1 januari 2011 organiseren Bodegraven en Reeuwijk dit jaar samen de Open Monumentendag. "De smaak van de 19e eeuw" komt op verschillende manieren naar voren. In Bodegraven is in de Willibrorduskerk een tentoonstelling over liturgische gewaden en in de Dorpskerk zijn kleding en mode uit deze tijd te zien. Rond de Bodegraafse Dorpskerk en bij Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk wordt een hapje op basis van een 19e-eeuws recept uitgedeeld.

Fietsroutes

Vanuit het Streekmuseum in Reeuwijk zijn 2 fietsroutes uitgezet. Eén route leidt naar Reeuwijk-Dorp en via Reeuwijk-Brug en Sluipwijk weer terug naar het startpunt. De Rooms-Katholieke kerk in Reeuwijk-Dorp en de Nederlands Hervormde kerk in Sluipwijk zijn beide ter gelegenheid van Open Monumentendag open voor publiek. Een tweede fietstocht voert door beide gemeenten langs diverse monumentale boerderijen in het buitengebied als ook andere bezienswaardige objecten in de bebouwde kom, zoals kerken, scholen en woonhuizen en in Bodegraven, als kaascentrum, fraaie kaaspakhuizen.

Naast de reeds genoemde kerken zijn ook de Oukoopse molen (Reeuwijk) en de Weijpoortsche molen (Bodegraven) te bezoeken. De volledig gerestaureerde molen "De Arkduif" in Bodegraven wordt op Open Monumentendag door de Kaaskoningin voor het publiek geopend.

De aan de Open Monumentendag deelnemende monumenten kunnen zaterdag 11 september worden bezocht tussen 10.00 en 16.00 uur.

De fietsroutes zijn in Reeuwijk gratis verkrijgbaar bij:


- Gemeentehuis, woensdag 8 t/m vrijdag 10 september, 9.00 - 12.00 uur;


- Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk, zaterdag 11 september, 10.00 - 17.00 uur;


- Dorpshuis "Custwijc" (Driebruggen), zaterdag 11 september, 10.00 - 17.00 uur.

De fietsroute Bodegraven - Reeuwijk is in Bodegraven gratis verkrijgbaar bij:


- Gemeentehuis, woensdag 8 en donderdag 9 september, 9.00 - 17.00 uur;


- Evertshuis, zaterdag 11 september, 8.30 - 17.00 uur.

Beide routes zijn vanaf 8 september ook te downloaden van de website van de Gemeente Reeuwijk en de Gemeente Bodegraven. Te downloaden:

* fietsroute reeuwijk-dorp - sluipwijk 2010.pdf (2,6 MB)
* fietsroute reeuwijk-driebruggen-bodegraven 2010.pdf (7,54 MB)

> Kijk eens bij de buren!


---

> Op zoek naar een baan

in de buurt?

naar de website Werken in het Groene Hart


---

> Geef u op voor de e-mail

service bekendmakingen

Aanmelden E-mailservice Bekendmakingen

kadernota 2009