Theaterspektakel in HTM-remise

09/09/2010 12:14

HTM Personenvervoer NV

Den Haag, 9 september 2010

Op 11 september 2010 gaat de bijzondere locatie voorstelling Plastische Vervorming, het onzichtbare leven van trams in première. Plastische Vervorming speelt zich af in één van de - nog volop in bedrijf zijnde - tramremises van de HTM in Den Haag. Plastische Vervorming is een rauw-magisch-realistische theatervoorstelling die het bijzondere van theater verbindt aan het fascinerende van een industriële ruimte en laat deze ruimte tot leven komen in een prikkelend verhaal.

Plastische Vervorming wordt gemaakt door Theatergroep Het Arsenaal. Het theaterstuk is geïnspireerd op o.a. de locatie, het boek Extreem Luid en Ongelooflijk Dichtbij (Jonathan Safran Foer), In Treatment (HBO) en de vliegramp op Tenerife. In dit avondvullende spektakel gaat een meisje van 16 op zoek naar het waarom van haar vaders dood.

Sofie's vader, haar beste vriend, haar steun en toeverlaat, komt om bij een tramongeluk. Een jaar later vindt iedereen dat ze het 'een plek' moet geven. Dat doet ze, op haar eigen manier. Ze reconstrueert, met grote vastberadenheid, de laatste dagen van zijn leven tot in details. Iedere stap en elk gesprek brengt ze in kaart. Ze zoekt een verklaring, een motief, een dader, een verhaal. Ze ontdekt dingen over haar vaders leven die ze anders nooit zou hebben ontdekt. Was haar vader wel wie zij dacht dat hij was?

In haar zoektocht speelt de grote en ruige ruimte van de remise, met daarin de trams zelf, een grote rol.

Plastische Vervorming gaat over lot en toeval, over de vader-dochter relatie, over de dromen en verhalen die we over het leven scheppen en de harde confrontatie met de werkelijkheid en de dood.

Het publiek krijgt niet alleen een kijkje in de remise, en een fantastische voorstelling, maar ook worden zij langs diverse eigenzinnige kunstobjecten van verschillende kunstenaars geleid, die ieder op geheel eigen wijze het thema van de productie tot uitdrukking brengen. Van een 'levende' lijn 9 in een videowerk van Conny de Vugt, tot ingenieuze uitvindingen die een rol spelen in de voorstelling zelf.

Plastische Vervorming wordt gemaakt door theatergroep Het Arsenaal, die eerder alle mogelijkheden van het theatrale gebruik van de Burcht in Leiden verkende, in samenwerking met het jonge Haagse gezelschap JETZT. Concept, tekst en regie zijn van Mirjam Douma en Ruud Wessels.

Voorstellingen:

SEPTEMBER do 9 (try-out), vr 10 (try-out), za 11 (première), 16, 17, 18, 23, 24, 25 en 30.

OKTOBER 1, 2, 7, 8, 9, 14, 15, 16, 21, 22 en 23

Kaarten koop via Ticketshop/Haags UITburo en via de website www.theatergroephetarsenaal.nl