Gemeente Krimpen aan den IJssel

* Opening Open Monumentendag Opening Open Monumentendag

Op zaterdag 11 september 2010 om 11.00 uur opent wethouder Ankie Aeyelts Averink-Winsemius de Open Monumentendag op de scheepswerf `Van Duijvendijk'. Bij de opening onthult de wethouder een projectbord en reikt zij een prijs uit aan de winnaar van de kleurplatenwedstrijd. Ook vertelt zij wat de plannen zijn voor de scheepswerf in de toekomst. Voor het eerst kan het publiek kennismaken met de scheepswerf: een rijksmonument uit de zeventiende eeuw en een van de oudste bewaard gebleven werven in Nederland. Er zijn restauratiewerkzaamheden te zien aan de scheepsloods en in de loods is een presentatie. Leden van de Scouting laten op de werf demonstraties zien van hun kunnen. Het oude zeilschip De Zeldenrust vaart van de werf over de Hollandsche IJssel naar Capelle.

Streekmuseum voor de Krimpenerwaard

Het Streekmuseum voor de Krimpenerwaard is gevestigd in een zeventiende-eeuwse hallenhuisboerderij, een rijksmonument aan de IJsseldijk 312. Hier kunnen bezoekers de brocantemarkt met spullen uit grootmoederstijd bezoeken en kinderen kunnen zich vermaken met Oudhollandse spelletjes op het erf.

Openstelling IJsseldijk 208

Nieuw is dat het pand IJsseldijk 208 is opengesteld voor het publiek. Dit is een rijksmonument waar Groene Tara is gevestigd. Deze stichting richt zich voornamelijk op preventieve gezondheidszorg met cursussen, workshops, consulten en voorlichting. In het pand is een kleine fototentoonstelling ingericht met informatie over de geschiedenis van het pand. Ook kunnen bezoekers `vergeten groenten' proeven.

IJsseldijkkerk: daar zit muziek in!

De IJsseldijkkerk aan de IJsseldijk 232 is van buiten en van binnen een imposant monumentaal gebouw. De hele dag staat de kerk in het teken van muziek. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen bezoekers van muziek genieten en meedoen aan workshops. Alle activiteiten overdag in en rond de monumenten zijn gratis.

IJsseldijkconcert met negentiende-eeuwse muziek

Als bijzondere afsluiting van Open Monumentendag is in deze kerk een bijzonder IJsseldijkconcert met muziek van de negentiende-eeuwse componisten Robert Schumann en Johannes Brahms. Dit concert wordt uitgevoerd door het Erard Ensemble. Kaarten voor dit concert zijn voor EUR 12,- te koop via www.ijsseldijkkerkconcerten.nl of bij Gert Tissink, tel: