Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

Rijksmonumenten gratis te bezoeken op 11 en 12 september 2010

Tijdens de Open Monumentendag op 11 en 12 september worden dit jaar weer een groot aantal monumenten van de Rijksgebouwendienst opengesteld. Dit jaar staat 'de smaak van de 19e eeuw' centraal. 'De smaak van de 19e eeuw' is goed te herkennen in de monumenten van de Rijksgebouwendienst. Een aantal monumenten is gebouwd in de 19e eeuw en geeft daarom een goed beeld van de architectuur in die periode.

Victor de Stuers richtte in de tweede helft van de 19e eeuw de Commissie van Rijksadviseurs van Geschiedenis en Kunst op. Dit is het begin van de Nederlandse monumentenzorg. Vanaf dan koopt de Staat, op advies van de Commissie, in verval geraakte of leegstaande gebouwen op om deze vervolgens te restaureren. Deze gebouwen laten de rol van het Rijk in de opkomst van de monumentenzorg in Nederland zien.

Monumenten in beheer bij de Rijksgebouwendienst
De Rijksgebouwendienst beheert vandaag de dag verschillende soorten monumenten. Een bijzondere groep monumenten vormt de Koninklijke paleizen. Ook buitenplaatsen zoals Landgoed Huis Trompenburgh in 's-Graveland en monumentale kerken maken deel uit van de monumentenportefeuille. Daarnaast beheert de Rijksgebouwendienst een aantal grafmonumenten, waaronder het graf van Willem van Oranje in Delft en gedenknaalden. Ook een aantal monumentale musea, zoals museum Meermanno te Den Haag, en rechtbanken en gevangenissen, bijvoorbeeld de Koepelgevangenis in Haarlem, behoren tot ons monumentenbestand. De meeste monumenten in beheer van de Rijksgebouwendienst zijn in gebruik als kantoor.

In verschillende opengestelde Rijksmonumenten wordt dit jaar extra aandacht gegeven aan de rol van de Rijksgebouwendienst bij het onderhouden en beheren van monumenten. Een kleine greep uit het aanbod:

- De Ridderzaal in Den Haag
â- Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen, Museum Bronbeek in Arnhem â- De tuinen van Paleis Soestdijk in Baarn
â- De ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid
â- Het Huis van Nienhuys (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) in Amsterdam

Andere Rijksmonumenten die in dat weekend open gaan voor het publiek, zijn onder andere:

â- Vesting Naarden in Naarden
â- Tweede Kamer in Den Haag
â- Gevangenpoort in Den Haag
â- Meermanno-Westreenianum in Den Haag

Kijk voor meer informatie op www.rijksgebouwendienst.nl of www.openmonumentendag.nl