Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rijksmuseum en Paleis Het Loo kopen samen aan

Nationaal Museum Paleis Het Loo heeft samen met het Rijksmuseum in Amsterdam op een veiling in Londen een serie van 18 porseleinen borden kunnen aankopen, die in 1822 beschilderd zijn met plattegronden van de provincies. De unieke reeks was bestemd voor koning Willem I en is afkomstig van vorstelijke nazaten in Duitsland.

Vanwege de directe relatie met onze Koninklijke Familie zijn de 18 porseleinen borden van groot belang voor Paleis Het Loo, dat ook andere belangrijke historische serviezen van de Oranjes bezit. De set is voor het Rijksmuseum van bijzondere betekenis, omdat er geen andere kunstvoorwerpen bekend zijn die zo duidelijk de korte periode uit onze geschiedenis belichten, waarin het Koninkrijk der Nederlanden ook het huidige België en Luxemburg omvatte. Tussen 1814 en de onafhankelijkheid van België in 1830 bestond het land uit 18 provincies. Op de donkerblauwe rand van de borden is in goud het Rijkswapen en het wapen van de betreffende provincie aangebracht. Het is voor het eerst dat beide musea tot een gezamenlijke aankoop hebben besloten. Paleis Het Loo werd hiertoe in staat gesteld door haar vrijwilligersorganisatie, de Stichting 't Konings Loo; het Rijksmuseum door de BankGiro Loterij.

De borden zijn vanaf zaterdag 11 september aanstaande te bezichtigen in Paleis Het Loo. Bij de opening van het nieuwe Rijksmuseum in 2013 worden de borden daar gepresenteerd en vervolgens zijn ze steeds voor een periode van drie jaar in een van beide musea te zien.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Gesloten maandag. Entree E 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p., t/m 5 jr. en MK gratis. Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Navigatieadvies Amersfoortseweg, 7313 AA.
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102, halte Paleis Het Loo;

buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl