Gemeente Delfzijl

Delfzijl krijgt prijs voor Open Monumenten Dag

De gemeente Delfzijl heeft afgelopen weekend de Open Monumentendag-prijs van de provincie Groningen gekregen. Hoofdsponsor van de landelijke themadag, Rabobank, stelt voor elke provincie 2.000 euro beschikbaar voor het meest complete initiatief om monumenten onder de aandacht te brengen. Het thema van dit jaar was de smaak van de 19e eeuw.

Met 25 locaties in en om het centrum en de haven van Delfzijl, waaraan NS, locale horeca en bedrijfsleven, Muzeeaquarium, het IVAK, scholen en vele vrijwilligers deelnamen, gaf Delfzijl op een bijzondere manier acte de presence. Afgelopen zaterdag konden geinteresseerden aan de hand van een 3,3 km lange wandelroute kennismaken met het 19e eeuwse verleden van de havenstad. Zo was het voormalig gemeentehuis geopend, nu een pension, en kon men in Cafe Centrum een optreden van Kiepkerels zien. In de haven was de replica van Loodskotter Eems te bezichtigen. En in het loodskottergebouw, waar de replica is gebouwd, trad dansgroep Plaisir Courtois op met 19e eeuwse dansen.

Een van de fraaiste locaties die was opengesteld voor het publiek, was het kantoor van rederij Koninklijke Wagenborg (foto). In het voormalig arsenaal van de vesting Delfzijl, dat de rederij bij een recente kantooruitbreiding heeft gerestaureerd, ligt de tjalk Liberte in een zee van glas. Het is een van de schepen waarmee Egbert Wagenborg in de 19e eeuw de basis heeft gelegd voor het huidige internationale transportbedrijf.