Politie Hollands Midden

Regio - Alcoholcontrole

Regio, 13-09-2010 o Politie Hollands Midden heeft afgelopen weekend meerdere bestuurders gecontroleerd op alcoholgebruik. Tussen vrijdag 10 september 18.00 uur en zondag 12 september 06.30 uur werden meerdere personen aangehouden omdat zij met te veel alcohol op achter het stuur waren gekropen.

De politie controleert regelmatig weggebruikers op het gebruik van alcoholische dranken. Een paar glazen alcohol verhoogt het ongevallenrisico al met 50 procent. De politie raadt aan om een BOB aan te wijzen als de auto of brom/snorfiets het enige mogelijke vervoersmiddel is. Nog beter is om met het openbaar vervoer te reizen of een taxi te nemen.

Rijden met alcohol op in het verkeer is gevaarlijk: naar schatting wordt een kwart van de verkeersdoden veroorzaakt door alcoholgebruik. De kans is groter dat een bestuurder met alcohol op een ongeluk veroorzaakt omdat de reactiesnelheid lager is, het zicht minder en iemand minder geconcentreerd is. Hoe meer iemand drinkt, hoe sterker de effecten zijn. Daarom houdt de politie alcoholcontroles.

Hieronder worden een paar aanhoudingen toegelicht die afgelopen weekend zijn verricht.

Politie Hollands Midden heeft op vrijdag 10 september een 30-jarige Noordwijker aangehouden omdat hij met te veel alcohol achter het stuur had gezeten en vervolgens ook een ongeluk had veroorzaakt. De man was rond 18.15 uur frontaal op een tegenligger, een 71-jarige man uit Lisse gebotst op de Delfweg in Noordwijkerhout. Een getuige die achter de 30-jarige man had gereden verklaarde dat de Noordwijker met hoge snelheid over de Delfweg reed. Hij zou meerdere autos ingehaald hebben door de doorgetrokken streep te overschrijden. Op een gegeven moment verloor hij de controle over zijn stuur en belandde op de andere weghelft waarna hij op de auto van de 71-jarige Lisser botste. De Noordwijker werd naar het ziekenhuis gebracht. Hier werd hij later aangehouden omdat hij te veel gedronken bleek te hebben.

Een 24-jarige man uit Haastrecht werd op zaterdag 11 september rond 05.00 uur staande gehouden nadat op camerabeelden gezien was hoe hij slingerend over Klein Amerika in Gouda reed. Op het politiebureau blies de man 965 ug/l. De politie maakt proces-verbaal op.

In Katwijk werden tussen zaterdag 11 september 21.00 uur en zondag 12 september 04.00 uur 206 jongeren tijdens een alcoholcontrole gevraagd om te blazen. Acht bleken er te veel gedronken te hebben. Van twee onder hen werd het rijbewijs ingenomen.

Agenten zagen op zondag 12 september rond 00.52 uur een 17-jarige jongen uit Zoeterwoude slingerend op zijn snorfiets over de Breestraat in Leiden rijden. De politie wilde hem controleren en de jongen reed de stoep op. Vervolgens ging hij er snel vandoor. De agenten gaven aan andere agenten door dat de jongen gecontroleerd moest worden, waarna hij op de Rapenburg werd aangehouden. Op het politiebureau blies hij 450 ug/l. Het rijbewijs van de jongen is ingenomen.

Op zondag 12 september rond 6.10 waarschuwde een stel dat samen over de Schulpweg in Noordwijkerhout fietste de politie omdat een man die ogenschijnlijk gedronken had achter het stuur zat. Eerst zagen de fietsers de auto op het fietspad parkeren en vervolgens zagen zij een man uitstappen die onvast ter been was. Toen hij de fietsers zag, stapte de man weer in zijn auto en bleef daar zitten. De politie werd gewaarschuwd en zij kon de man aanhouden. De 21-jarige man uit Noordwijkerhout blies op het politiebureau 970 ug/l. De politie maakt proces-verbaal op tegen de man.