Gemeente Roermond

Wijnand Thönissen ereburger Roermond

Kunstenaar Wijnand Thönissen is benoemd tot ereburger van Roermond. Wethouder Jos van Rey heeft dat collegebesluit zondag 12 september bekendgemaakt bij de opening van de jaarlijkse openhuis-tentoonstelling van deze Roermondse kunstenaar in zijn eigen Galerie Ruelle. Burgemeester Henk van Beers zal op een nog nader te bepalen tijdstip de oorkonde en de eremedaile uitreiken die aan het ereburgerschap zijn verbonden.

Wijnand Thönissen (70) is in brede kring een gewaardeerd kunstenaar die zijn naamsbekendheid als kunstenaar ontleent aan tal van exposities in binnen- en buitenland (o.a. in Duitsland, Luxemburg tot in Indonesië en Japan) en aan monumentale werken (vaak in co-producties). Laureaten zijn onder meer de Lucasprijs en de Henriëtte Hustinxprijs (beste eindexamenstudent Akademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht).
Veel werk van Wijnand Thönissen is verankerd in de Roermondse samenleving. Zijn schilderijen hangen op velerlei plaatsen. Tot zijn monumentale werken behoren onder meer in co-productie met Dick van Wijk
- het Nationaal Indië-monument en het Monument voor Vredesoperaties en het monument voor de zes kinderen uit één gezin die bij een woningbrand om het leven zijn gekomen. Zijn talenten als kunstenaar heeft hij ook ingezet voor opleiding, onder meer van zeker 600 cursisten aan de Vrije Akademie Roermond. De naam van Wijnand Thönissen is aan tal van typisch Roermondse evenementen verbonden zoals Hammerveld Jazz, Cirque dHiver, Waterspektakel Plons en producties van Dn Uul. In en buiten Roermond toont hij zich een ware ambassadeur voor Roermond, met een alom gewaardeerde opbouwend kritische toonzetting. Bij zijn inzet voor het culturele leven in Roermond en voor de stad toont hij zich een ware ambassadeur die daar op geheel eigen bescheiden wijze invulling aan geeft.

Eerste publicatiedatum: 13-09-2010 Bijgewerkt: 13-09-2010