Belgisch Voorzitterschap | Evenementen Leefmilieu en Gezondheid

13/09/2010 14:24

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie worden verschillende evenementen georganiseerd door de partners van de Belgische Gemengde Interministeriële Conferentie Leefmilieu-Gezondheid (GICLG). Het zeer diverse programma van deze maanden weerspiegelt de brede maatschappelijke en politieke interesse in onderwerpen die verband houden met gezondheid, leefmilieu en hun interactie. In de loop van de volgende maanden zullen er minstens zes sleutelconferenties en een twaalftal andere evenementen georganiseerd worden.

De resultaten en conclusies van deze evenementen zullen gebruikt worden om de voorbereiding en ontwikkeling van een tweede Europees Actieplan Milieu en Gezondheid (EHAP) in de besluitvorming van de Raad van de Europese Unie te ondersteunen.

Als eerste stap in deze voorbereiding werd door de Belgische federale minister, bevoegd voor leefmilieu, opdracht gegeven een reflectiedocument op te stellen: "The EU Environment and Health Action Plan (EHAP) - Assessment and Outlook for future Action". Dit document raakt aan significante leefmilieu- en gezondheidsthema's (nanomaterialen, binnenluchtkwaliteit, humane biomonitoring en gevoelige bevolkingsgroepen) die besproken zullen worden gedurende deze conferenties.

Het is via deze weg dat de GICLG haar engagement wenst uit te drukken om op Europees niveau een coherent leefmilieu-gezondheidsbeleid verder uit te werken. Dit ondubbelzinnig kader moet, primo, een ruggensteun vormen voor beleidsmakers op nationaal en regionaal vlak, in België en Europa en wil, secundo, een voorbeeld zijn voor betrokken beleidsmakers in de rest van de wereld. Het op elkaar afstemmen van de beleidsdomeinen leefmilieu en gezondheid (en in een later stadium: mobiliteit, industrie, ruimtelijke ordening, economie, enz.) is primordiaal voor het verbeteren van respectievelijk het milieu en de gezondheid van de mensen.

Alle informatie vindt u terug in de sectie "BELGISCH VOORZITTERSCHAP" op www.nehap.be.

Contact : Pierre Biot - 0474/48.49.31

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel