Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa stelt robuuste methode voor investeringen van TenneT vast

14-09-2010

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de landelijk netbeheerder voor elektriciteit TenneT meer ruimte geven voor investeringen in het landelijk hoogspanningsnet. Door de investeringen van TenneT in het Nederlandse net zullen de tarieven de komende jaren naar verwachting gaan stijgen. Jaap de Keijzer, portefeuillehouder voor energie in de Raad van Bestuur van de NMa: Bedrijven en consumenten betalen via hun energierekening de kosten die TenneT maakt voor de investeringen. Alle energiegebruikers van Nederland profiteren echter ook van de investeringen van TenneT.

TenneT gaat het hoogspanningsnet versterken om bijvoorbeeld nieuwe centrales aan te sluiten. Ook bereidt zij het hoogspanningsnet voor op aansluiting van grote duurzame energiebronnen, zoals van de windturbines in de Noordzee. De investeringen helpen om files op het netwerk te voorkomen en dragen ertoe bij dat TenneT goed toegerust is voor de ontwikkelingen op de Europese energiemarkt.

Wel doelmatige kosten, niet werkelijk gemaakte kosten De NMa heeft de regels zo aangepast dat bij het vaststellen van de inkomsten van TenneT beter rekening gehouden kan worden met de toekomstige investeringen. De NMa draagt op deze manier bij aan een stabieler klimaat voor grootschalige investeringen in de elektriciteitsinfrastructuur. Tegelijkertijd vindt de NMa dat afnemers van TenneT niet onnodig te veel mogen betalen. TenneT mag van de NMa slechts de doelmatige kosten terugverdienen, niet de werkelijk gemaakte kosten. Op deze manier moet TenneT alles in het werk stellen om haar bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk in te richten. De Raad houdt er verder rekening mee dat inefficiënties op investeringen uit het verleden in beperkt tempo kunnen worden weggewerkt. Om de doelmatigheid verder te bevorderen heeft de NMa een financiële prikkel geïntroduceerd voor de inkoopkosten voor onder meer het compenseren van netverliezen en het in evenwicht houden van de vermogensbalans.

Tarieven in de periode 2011-2013
De NMa bepaalt om de drie jaar via een algemene methodiek (methodebesluit) hoe de transport- en systeemtarieven worden bepaald, om vervolgens jaarlijks het maximumtarief voor deze diensten vast te stellen. De NMa heeft voor de landelijk netbeheerder TenneT nieuwe methodebesluiten vastgesteld voor de periode 2011-2013. Op basis van deze methodes doet TenneT dit najaar een voorstel voor de tarieven van 2011. Dan wordt ook de exacte hoogte van de tarieven bekend.