Unicef


Kinderen lijden het meest onder conflict in Jemen

In het noorden van Jemen zijn duizenden families ontheemd geraakt als gevolg van een jarenlange strijd tussen de regering en rebellen. Vooral kinderen lijden onder het geweld.

14 september 2010, Al-Mazraq, Jemen
Martin Bell praat met de 8-jarige Abbas in het Al-Mazraq opvangkamp in Noord-Jemen. Foto: Getty Images/Stirton

Martin Bell, UNICEF Ambassadeur voor Groot-Brittannië, bracht onlangs een bezoek aan Jemen om te zien wat UNICEF voor deze kinderen doet. De voormalige BBC-journalist en parlementariër, die zich overal ter wereld inzet voor kinderen die moeten opgroeien in humanitaire rampsituaties, bezocht onder meer opvangkampen voor gevluchte families.

Onder de indruk

"Hier is sprake van een acute humanitaire crisis, die zelfs erger is dan de situatie in andere landen die kampen met de gevolgen van (voorbije) conflicten," zegt Bell. Hij is onder de indruk van de bevolking van Jemen en van het werk dat UNICEF samen met haar partners doet om de levensomstandigheden van de kinderen te verbeteren. "Hulporganisaties als UNICEF zijn als beste in staat om kinderen in nood te helpen. Ze laten zich niet pas invliegen als een crisis zich voordoet, of als de media al ter plekke zijn." Toch moet er nog veel gebeuren, aldus de UNICEF Ambassadeur. "Vooral voor de kinderen, die immers de toekomst van Jemen vormen."