TenneT


NMa stelt methodebesluiten 2011 - 2013 vast

14-09-2010 De Nederlandse MededingingsAutoriteit (NMa) heeft vandaag de methodebesluiten vastgesteld. Deze vormen de basis voor de transporttarieven en het systeemdienstentarief die TenneT in rekening kan brengen in de periode 2011-2013. Op basis van deze methodebesluiten zal TenneT voor 1 oktober een voorstel indienen bij de NMA voor de tarieven voor 2011.

TenneT constateert met anderen dat het reguleringskader mee zal moeten groeien met de grote veranderingen in de markt. Het reguleringskader is het afgelopen decennium vooral gericht geweest op efficiƫntieverbetering. De ontwikkeling van de markt vraagt nu echter om een passend reguleringskader met de juiste prikkels voor de gewenste investeringen, bijvoorbeeld ook om de transitie naar duurzaamheid mogelijk te maken.

In heel Europa wordt gewerkt aan versterking van hoogspanningsnetten om deze geschikt te maken voor de inpassing van grootschalig opgewekte duurzame energie. De Europese TSO's investeren daarom de komende vier jaar zo'n 28 miljard euro hieraan. Ook TenneT investeert miljarden in verbetering en uitbreiding van het hoogspanningsnet. Het gaat om investeringen volgens de contouren van het Nederlandse energiebeleid: waarborgen van de leveringszekerheid, stimuleren van de energiemarkt en de transitie naar duurzaam.

TenneT bestudeert op dit moment de methodebesluiten. Een eerste lezing lijkt er op te wijzen dat de besluiten nog beperkt stimulerend zijn voor de noodzakelijke investeringen in het hoogspanningsnet.