Gemeente Valkenburg aan de Geul

Overleg financieringsbronnen voor centrum en Kerststad Valkenburg

Â

Samen met ondernemers bekijkt het college van de gemeente Valkenburg de maatregelen die het meest geschikt zijn om aan de structurele financieringsbehoefte van 450.000 euro te kunnen voldoen. De extra financiële middelen zijn nodig voor een gedeelte van de financiering van het Centrumplan, Kerststad Valkenburg en de opwaardering van het historisch centrum.Â

Taakstellingen
Voor het nieuwe centrum van Valkenburg wordt 12 miljoen euro aan publieke middelen beschikbaar gesteld door gemeente en Provincie. In een intentie-overeenkomst, die door de ondernemers en de gemeente in 2001 is afgesloten, is vastgelegd dat de financiering van de herstructureringen een zaak is van beide partijen. Aan de Valkenburgse ondernemers wordt nu het voorstel gedaan om een bijdrage te leveren door een deel van het centrumplan mee te financieren. Het gaat om een totaalbedrag van 2,7 miljoen euro (structureel 256.500 euro). Indien de ondernemers dit voorstel niet ondersteunen, zal gezocht moeten worden naar andere financieringsbronnen, zoals verhoging van de toeristenbelasting. Dit heeft echter niet de voorkeur van het college. Kerststad Valkenburg ontvangt een structurele subsidie van 65.000 euro. Van dit bedrag moet nog 50.000 euro structureel worden opgenomen in de begroting. De financieringsbehoefte voor de herinrichting van het historisch centrum bedraagt structureel 142.500 euro.

Profijtbeginsel
Het college wil met de Valkenburgse ondernemers bekijken wel pakket aan maatregelen het meest geschikt is. Hierbij wordt het profijtbeginsel gehanteerd: wie profijt heeft, betaalt. Vrijwel alle (toeristische) ondernemingen, winkels, attracties en inwoners hebben profijt van de projecten waarvoor extra financiële middelen nodig zijn. Naast de mogelijkheid om reclamebelasting in te voeren wordt ook een mogelijke verhoging van de toeristenbelasting, vermakelijkhedenretributie, precariobelasting en OZB besproken. Nadat met de ondernemers overleg is gevoerd en zij een advies hebben uitgebracht, zal in de begrotingsvergadering van 9 november 2010 een voorstel worden voorgelegd aan de gemeenteraad.