De Nederlandse Bank

Opening Week van het Geld

Nieuwsbericht

Datum 14 september 2010

De Week van het Geld voor kinderen is maandag 13 september feestelijk geopend door HKH Prinses Máxima. In het gezelschap van honderden kinderen van de basisschool aan het Frederiksplein, directeur Joanne Kellermann en Klaas Knot, voorzitter van de `Week van het Geld'. Maxima - Week van het geld

Na een korte inleiding van Klaas Knot, die wat vertelt over het belang van de Week van het Geld, een themaweek voor kinderen over omgaan met geld, spreekt DNB-directeur Joanne Kellermann. Zij benadrukt dat kinderen fouten mogen maken met hun zakgeld. En dat dat goed is, want daar leren ze van. Zo blijkt uit een DNB-onderzoek onder schoolkinderen.

HKH Prinses Maxima, erevoorzitter van CentiQ, Wijzer in geldzaken, doet met zichtbaar plezier de openingsplechtigheid. In een korte toespraak benadrukt zij dat het belangrijk is dat kinderen al jong leren omgaan met geld. En dat het heel goed voor ze is om thuis met hun ouders te onderhandelen over hoeveel zakgeld ze krijgen. Op de vraag of de prinsesjes thuis ook al aan het onderhandelen zijn, antwoordde ze: 'Nee, nu nog niet. Maar dat gaat zeker komen.'

Daarna trekt ze aan een lang touw en vliegen honderden paarse ballonnen de lucht in. En daarmee is de Week van het Geld geopend.

De Week van het Geld

Van maandag 13 tot en met zondag 19 september vindt de `Week van het Geld' plaats. Tijdens deze speciale themaweek staat omgaan met geld voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar centraal. Dit onderwijsproject is een initiatief van DNB, het Nibud, Teleac SchoolTV en `Wijzer in geldzaken'. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Zo laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) 55 gastlessen verzorgen door medewerkers van verschillende banken. Er zijn allerlei activiteiten in het Geldmuseum, een speciale krant tot themaprogramma's op SchoolTV.

In het DNB Bezoekerscentrum is de tentoonstelling Geld en je leven' voor scholieren. Hier vindt op dinsdag 14 september een bijeenkomst plaats over de rol van ouders en scholen bij de financiële opvoeding. Dan presenteert DNB-president Nout Wellink de resultaten van een DNB-onderzoek onder kinderen en hun ouders naar het omgaan met geld. Ook op de site van weekblad Donald Duck staat geld in het middelpunt van de belangstelling.

Meer informatie is te vinden op de website www.weekvanhetgeld.nl.
---