Gemeente Sneek


monumentendag in sneek!

Geslaagde Open Monumentendag in Sneek!

Open Monumentendag trok zaterdag 11 september 850.000 bezoekers door heel Nederland. In Friesland genoten 30.000 mensen van een zonnige dag met tal van speciale activiteiten.

In Sneek droegen vele organisaties bij aan een geslaagde dag. Zo konden kinderen de Elfstedentocht springen met een net echt kruisje en een ijsje van de lokale ijssalon als beloning na 11 behaalde stempels. Georganiseerd door de Vereniging Sneeker Zakenlieden met ondersteuning van scoutinggroepen Tibrag en Grutte Pier.

In het stadhuis kon vrij rondgelopen worden in de raadszaal en de werkkamers van de burgemeester en de wethouders. Er waren rondleidingen en een lezing met proeverij over eten in de 19e eeuw

De rondwandelingen over "smaak" door Harm Rozenberg en langs de gebouwen van architect Breunissen-Troost met Arnold Blikman werden extra opgevrolijkt door de vele shantykoren die optraden in de het centrum van Sneek. De gratis aardewerken flesjes berenburg, de (kinder)activiteit en de stijlkamers van het Fries Scheepvaartmuseum, de rondvaart met een praam door grachten waren erg populair.

Bezoekers van het centrum konden genieten van zeer speciale concerten op het carillon vanaf de dakruiter van de Marrtinikerk door kinderen met `stootcap' op het hoofd die dapper de smalle hoge torentrap hadden bedwongen.
Dit jaar was voor het eerste het 19e eeuwse Gerechtsgebouw opengesteld. Het bezoekersaantal overtrof alle verwachtingen. Mede dankzij de hulp van de vele vrijwilligers en de organisaties die hun monumentale gebouw openstelden een zeer geslaagde dag.