Joodse gemeenschap in Nederland groter dan gedacht

14/09/2010 16:50

Stichting Joods Maatschappelijk Werk

PERSBERICHT JOODS MAATSCHAPPELIJK WERK (JMW)

14 september 2010

JMW lanceert nieuwe beweging www.jonet.nl

JOODS DEMOGRAFISCH ONDERZOEK: JOODSE GEMEENSCHAP IN NEDERLAND GROTER DAN GEDACHT

Amsterdam - Het aantal Joden in Nederland bedraagt ruim 52.000. Dat is aanzienlijk meer dan de 43.000, waarvan eerder werd uitgegaan. Het aantal Joden is bovendien stijgend. De binding met de Joodse achtergrond is groot: 90 procent van de mensen voelt zich Joods. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde onderzoek 'De Joden in Nederland, anno 2009', een grootschalige studie naar de demografische situatie van de Nederlandse Joden en hun binding met het Jodendom dat in opdracht van Joods Maatschappelijk Werk (JMW) is uitgevoerd. Vrijwel nergens op de wereld is zo veel gedetailleerde informatie beschikbaar.

Het aantal Joden in Nederland

Het onderzoek verschijnt tien jaar na 'De Joden in Nederland anno 2000'. Onderzoekscoördinator Chris Kooyman van JMW: "Dat het aantal Joden in Nederland nu fors hoger wordt bijgesteld heeft drie oorzaken. Uit nieuw verkregen gegevens blijkt dat het aantal Joden in de jaren na de oorlog steeds is onderschat. Daarnaast zorgt de toename van het gemengde huwelijk voor een groter aantal personen met een Joodse achtergrond: 55 procent heeft 1 Joodse ouder. Bovendien is het aantal Israëli's in Nederland sterk toegenomen. Dit zijn er minimaal 9.000. Omdat Israëli's over het algemeen jong zijn, heeft dit een toename van het aantal geboorten tot gevolg. Deze ontwikkelingen zullen er ook het komende decennium voor zorgen dat de Joodse gemeenschap in Nederland in omvang toeneemt." Het percentage personen met twee Joodse ouders bedraagt circa 45 procent. Circa 25 procent heeft alleen een Joodse moeder en ongeveer 30 procent alleen een Joodse vader.

Joodse binding

Joodse binding kan zich op meerdere bindingsterreinen uiten: Cultuur, Joodse gemeenschap, Israel, religie en traditie, antisemitisme, de Tweede Wereldoorlog, Joodse zelfdefinitie en een rapportcijfer voor de eigen Joodse betrokkenheid. Uit het onderzoek blijkt dat 90 procent van de Joden in Nederland zich Joods voelt. Echter, slechts 16 procent is lid van een Joods kerkgenootschap. Chris Kooyman: "Nederlandse Joden voelen zich door de gemeenschappelijke familiegeschiedenissen en de invloed daarop van de Holocaust, nauw verbonden met elkaar. Een derde van de niet-Joodse partners heeft ook een grote Joodse betrokkenheid." Tussen 1999 en 2009 blijkt de Joodse binding zeer stabiel. Op twee punten deden zich wel veranderingen voor: gemiddeld werd de binding met Israel sterker en nam de gevoeligheid voor antisemitisme toe. Op drie bindingsterreinen, Israel, de Tweede Wereldoorlog en zelfdefinitie, is de binding van jongeren duidelijk minder. Voor de beleving van antisemitisme geldt dat niet.

www.jonet.nl

Hans Vuijsje, directeur van JMW: "Uit het onderzoek blijkt dat 90 procent van de Nederlanders met een Joodse achtergrond een duidelijke Joodse binding ervaren. Het overgrote deel van degenen die zich Joods voelen beleeft dat echter niet op een religieuze wijze of komt niet in aanmerking voor een lidmaatschap van een kerkgenootschap. Daarom starten wij op basis van dit onderzoek www.jonet.nl, een beweging waarbinnen iedereen met een Joodse achtergrond een plek kan hebben en op eigen wijze invulling kan geven aan het Joodse gevoel en de Joodse betrokkenheid." Naast de lancering van de website vinden de komende tijd door het hele land bijeenkomsten plaats waar mensen kunnen aangeven hoe zij uiting willen geven aan hun Joodse betrokkenheid.

Overige demografische gegevens

Het opleidingsniveau van de Nederlandse Joden is hoog. Tweederde heeft universitair of hoger beroepsonderwijs gevolgd en er is een oververtegenwoordiging in wetenschappelijke beroepen. De Joodse gemeenschap loopt voorop als het gaat om nieuwe demografische ontwikkelingen: relatief veel Joden scheiden, hun kindertal neemt af, evenals hun vruchtbaarheid. En ook het percentage Joden dat ongehuwd samenwoont ligt hoger dan het landelijk gemiddelde. Verder combineert eenderde van de Joodse mannen werk met de zorg voor kinderen, bijna twintig procent meer dan de gemiddelde Nederlandse man.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie/