Raad van State


Persagenda

Persagenda
dinsdag 14 september 2010

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die de minister van Volksgezondheid heeft opgelegd aan de 'Stichting Woon- en werkhuis Rotterdam'. De stichting biedt een woon- en zorgplek voor jongeren met een autistische stoornis. Nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg in 2008 enkele tekortkomingen in de bedrijfsvoering had geconstateerd, heeft de minister de stichting een groot aantal aanwijzingen gegeven die moesten leiden tot verbetering. Kort daarna legde de minister de dwangsom op, waarbij de stichting drie dagen de gelegenheid kreeg om de aanwijzingen door te voeren. De stichting is het niet eens met de dwangsom en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In de eerste plaats vindt de stichting dat de minister niet bevoegd is om de dwangsom op te leggen. De stichting zou namelijk niet onder de Kwaliteitswet zorginstellingen vallen. Verder zou de Inspectie voor de Gezondheidszorg in haar rapport onredelijk hoge eisen hebben gesteld aan de stichting. Die eisen zouden niet overeen komen met de kleinschalige zorg die de stichting biedt. Ten slotte vindt de stichting dat haar een te korte tijd is gegund om de aanwijzingen door te voeren. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in april 2010 een eerder beroep ongegrond. (zaaknummer 201004703/1)
11.45 uur

Zitting over de rijksbijdrage die de minister van Onderwijs heeft vastgesteld voor de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg en de Universiteit Maastricht. Het gaat om de rijksbijdrage voor 2006. Volgens de universiteiten heeft de minister de bijdrage te laag vastgesteld en hebben ze recht op een extra onderzoeksbijdrage van drie miljoen euro. Bij de behandeling van de onderwijsbegroting in 2005 heeft de Tweede Kamer de minister gevraagd zich in te spannen om drie miljoen euro extra vrij te maken voor de Katholieke Universiteit Brabant, de Erasmus Universiteit en de Universiteit Maastricht. Deze bijdrage zou bedoeld zijn om tussen de drie kleinere universiteiten en de resterende Nederlandse universiteiten een zogenoemde 'level playing field' te creëren. In de regels voor de bekostiging van de Nederlandse universiteiten is naar de mening van de universiteiten deze extra onderzoeksbijdrage echter niet opgenomen, terwijl die volgens hen wel was afgesproken in de Tweede Kamer. Daarom zijn ook de rijksbijdragen te laag vastgesteld, aldus de universiteiten. De rechtbank in Breda heeft de bezwaren van de universiteiten niet gehonoreerd in twee afzonderlijke uitspraken van maart 2010. De universiteiten laten het er niet bij zitten en komen tegen die uitspraken in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201003866/1 en 201003858/1)

13.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen heeft opgelegd aan de Kaasboerderij Rembrandthoeve aan de Amsteldijk Noord in Amstelveen. In de Kaasboerderij worden dieren gehouden en zijn een kaasmakerij en een klompenmakerij gevestigd. Er worden ook kaas, klompen en toeristische producten verkocht. Een inwoner uit Amsterdam en de Vereniging Amsteloever uit Amstelveen hadden het gemeenbestuur gevraagd om maatregelen te nemen tegen de kaasboerderij. Volgens hen nemen de toeristische activiteiten de overhand en is dat in strijd met het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur heeft de kaasboerderij daarom opgedragen het toeristische gebruik van het hoofdgebouw voor ten minste de helft te beëindigen. Ook mogen er op het achtererf minder bussen en auto's worden geparkeerd en mogen er aan de steiger geen boten meer afmeren. De kaasboerderij betwist de overtredingen. Volgens het bedrijf valt het toeristische gebruik onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in december 2009 een eerder beroep van de kaasboerderij ongegrond. Tegen die uitspraak komt het bedrijf in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000974/1)

14.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Skarsterlân van het bestemmingsplan 'Hotel-Langweerder Wielen'. Het bestemmingsplan maakt de bouw van een nieuw hotel mogelijk langs de A7 tussen Joure en Sneek. Naast het hotel worden er luxe vakantievilla's gebouwd en wordt een haven aangelegd. De Vereniging Moai Skarsterlân uit Joure verzet zich tegen het plan. Ze vindt de nieuwbouw een aantasting van het landschap. Ook zou de bouw een weidevogelgebied bedreigen. Ten slotte had er volgens de vereniging een uitgebreid onderzoek moeten worden verricht naar de milieugevolgen van de nieuwbouw. Daarom komt de vereniging tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van haar beroep, verzoekt zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201004864/4)