Politiebond ACP

13 september 2010

ACP vraagt VNG om maatregelen politie-inzet evenementen

De ACP vindt dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dringend maatregelen moet nemen rond de politie-inzet bij evenementen. "De handhaving van de openbare orde en veiligheid dient daarbij leidend te zijn", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. De ACP neemt over dit onderwerp contact op met de VNG.
De ACP vindt dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dringend maatregelen moet nemen rond de politie-inzet bij evenementen.

De ACP vindt dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dringend maatregelen moet nemen rond de politie-inzet bij evenementen.

Het toenemende aantal evenementen leidt tot een steeds grotere druk op de capaciteit van de politie. Dit heeft onder meer tot gevolg dat politiemensen minder tijd hebben voor hun reguliere werkzaamheden. Daarnaast blijkt dat steeds meer evenementen van te weinig politiezorg zijn voorzien. Organisatoren van evenementen houden onvoldoende rekening met de veiligheid. Van de Kamp zegt hierover het volgende: "Het zal niemand verwonderen dat dit niet zelden leidt tot gevaarlijke situaties. Zo verhindert het de politie zelfs op te treden op momenten dat dit wel zou moeten. Simpelweg omdat hiervoor menskracht en middelen ontbreken." De ACP maakt zich grote zorgen over de huidige situatie.

Voorstellen

Eerder al heeft de ACP, naar aanleiding van de strandrellen bij Hoek van Holland, een aantal concrete voorstellen gedaan ter verbetering van de veiligheid rond evenementen. Het is allereerst van belang dat er nader onderzoek wordt uitgevoerd naar de huidige stand van zaken rond evenementen door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV). Ook zouden de adviezen die de politie aan burgemeesters verstrekt over de vergunningsaanvragen voor evenementen openbaar gemaakt moeten worden. Daarnaast pleit de ACP voor een landelijke richtlijn, een toetsingskader voor de veiligheidsnorm van evenementen. Tot slot is het belangrijk dat er een handleiding komt voor gemeentelijke evenementen ten behoeve van politie, brandweer, GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) en gemeenten. De ACP verwacht dat VNG de regie in handen neemt.

Veilige leefomgeving

De ACP vindt het bij dit onderwerp ook nog steeds belangrijk om te horen wat collega's en burgers vinden van de situatie. Moeten er minder evenementen georganiseerd worden? Moet er meer geld/capaciteit beschikbaar worden gesteld? Of moeten de kosten van een evenement worden doorberekend aan de organisator? Zie hiervoor ook de poll op deze site. "Gezellige evenementen zijn oké, maar iedereen verwacht vooral een veilige leefomgeving. Willen politici en bestuurders beiden? Prima, maar dan moeten er wel meer geld en middelen beschikbaar worden gesteld. Ruimte geven aan de professional en keuzes maken. Dit zijn wat mij betreft redelijke eisen", aldus Van de Kamp.
---