Hoogheemraadschap Delfland

Grote olieverontreiniging in De Schie voorkomen

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft samen met partners door snel optreden sterke verontreiniging van de Schie voorkomen. Samen met gemeente Delft, provincie Zuid-Holland en het Regionale Milieuteam van politie Haaglanden olieverontreiniging aangepakt.

Opruimen olie in de Schie Vanaf donderdag 9 september 2010 is op de Schie olie gelekt vanuit een oude ondergrondse tank op een voormalig bedrijfsterrein langs de Schie. Via de bodem en een oude bedrijfsriolering kwam de olie in een vlek met een lengte van tweehonderd meter op de Schie terecht.

Donderdag heeft Delfland de olie laten opruimen. Door scheepvaart, wind en stroming was de olie over een lengte van anderhalve kilometer verspreid. Maandag 13 september bleek echter ondanks de genomen maatregelen opnieuw olie op de Schie te zijn gelekt.

De olieverontreining is te dun en er is te veel golfslag om reguliere mechanische middelen te kunnen gebruiken. In overleg met alle betrokkenen wordt de olie daarom bestreden met een zogenaamd 'biodegradatiemiddel'. Hierdoor wordt de olie biologisch afgebroken en is het niet meer zichtbaar op het oppervlaktewater. Op het terrein worden de ondergrondse tank en de voormalige riolering leeggezogen. De bodem wordt met spoed gesaneerd.

Alle werkzaamheden worden de komende dagen uitgevoerd onder toezicht van medewerkers van Delfland.

Melden

Mocht u een verdachte situatie/lozing aantreffen dan horen wij dat graag. U kunt dit melden bij het Meldpunt Toezicht van Delfland, telefoon (015) 270 18 88.