Gemeente Utrecht

Prinses Máxima opent Vorstelijk Complex

H.K.H. Prinses Máxima opende vanmiddag feestelijk het nieuwe Vorstelijk Complex in Zuilen. Het culturele complex huisvest culturele instelling ZIMIHC, welzijnsorganisatie Portes en horecaonderneming The Colour Kitchen onder één dak. Het moet de thuisbasis worden van buurtbewoners, wijkorganisaties en amateurkunstenaars.

Wethouder Victor Everhardt heette de aanwezigen welkom en gaf aan trots te zijn op het pand en de bijdrage die de diverse partners en wijkbewoners hebben geleverd: "Eens te meer blijkt: samenwerking leidt tot succes".

Het Vorstelijk Complex bestaat uit twee voormalige schoolgebouwen, de monumentale Prinses Christina- en Prinses Beatrixschool.Tussen deze twee gebouwen is een nieuwe theaterzaal gebouwd die de twee bestaande gebouwen met elkaar verbindt. Zo ontstaan er drie ruimtes die samen één zijn, het symbool voor het concept: cultuur, horeca en welzijn in één gebouw. De theaterzaal wordt het centrale podium van de amateurkunst in de provincie Utrecht.

De drie partners werken samen om in het hart van de wijk een totaalaanbod te bieden, op alle niveaus op een breed terrein, voor iedereen in Zuilen en de wijde omtrek. De organisaties stemmen hun aanbod op elkaar af. Zo verzorgt het restaurant de catering van culturele evenementen en biedt het theater voorstellingen aan aan de jeugd in de wijk. Daarnaast zijn alle drie de organisaties leerplekken en reïntegratieplekken voor mensen uit Zuilen. Het Vorstelijk Complex biedt ook ruimte voor initiatieven uit de wijk. Bewoners kunnen er terecht met projecten, ideeën of tips.

Het Vorstelijk Complex is mogelijk gemaakt door de gemeente en provincie Utrecht, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie, het VSB fonds, de KF Hein stichting, het OranjeFonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Van Baaren Stichting, de Janivo stichting, De Vrede van Utrecht, Rabobank Utrecht en Mitros Maatschappelijk Vastgoed.

Van 15 t/m 19 september vindt de openingsweek van het Vorstelijk Complex plaats. De hele week zijn er gratis activiteiten en voorstellingen te bezoeken. Kijk voor het totale aanbod op www.vorstelijkcomplex.nl.

Gebruikers Vorstelijk Complex
'ZIMIHC huis voor amateurkunst' ondersteunt amateurkunstenaars en organisaties in de stad en de provincie Utrecht met advies en faciliteiten, onder andere met wijkcoaches. Portes richt zich op het verbeteren van de leefomstandigheden en leefomgeving van wijkbewoners en biedt onder andere kinderopvang, ouderenwerk en hulp bij het zoeken van (on)betaald werk. The Colour Kitchen runt in het pand een restaurant met jongeren van verschillende culturele achtergronden die een achterstand hebben tot de arbeidsmarkt.