vFAS: Meer aandacht nodig voor de gevolgen van scheiden

19/05/2010 10:36

vFAS


1e Dag van de Scheiding op 15 september 2010

Jaarlijks worden circa 70.000 kinderen geconfronteerd met de scheiding van hun ouders. Een gebeurtenis met ernstige gevolgen. Onderzoek wijst uit dat naar schatting 30% van de kinderen betrokken bij een scheiding daar problemen aan overhoudt. De problemen variëren van gedragsproblemen, angst en depressiviteit tot minder schoolsucces, problemen met leeftijdsgenoten, meer riskante gewoonten zoals roken, drinken en blowen. Opmerkelijk is ook dat de kans op een eigen scheiding later tweemaal zo hoog is ten opzichte van kinderen die opgegroeid zijn in een intact gezin.

Om meer aandacht te vragen voor de grote maatschappelijke gevolgen van scheidingen, heeft de vFAS, de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators het initiatief genomen om de Dag van de Scheiding te organiseren. De vereniging wil de aandacht vestigen op het belang van een goed begeleide, respectvolle scheiding. Daarnaast vindt de vFAS het belangrijk dat de discussie over scheiden in het openbaar gevoerd wordt en dat er een brede maatschappelijke discussie op gang komt over de gevolgen van scheidingen.

Volgens Anke Mulder, voorzitter van de vFAS, rust er op scheiden nog vaak een taboe. ,,Partners proberen er in eerste instantie vaak samen uit te komen. Dat is in veel situaties heel moeilijk vanwege alle spanningen die er zijn. Bovendien ontbreekt het inzicht hoe je een scheiding kan regelen en wat er allemaal geregeld moet worden. Het is ook nogal wat: regelingen voor de kinderen, verdelen van het inkomen en het vermogen, lastige huwelijksvoorwaarden, het huis en de hypotheeklening, verdeling van het pensioen, fiscale aspecten en dan ook nog in een situatie dat overleg vaak moeilijk is. De vFAS vindt het belangrijk dat de mensen goed voorgelicht worden, zodat zij goed geïnformeerd en zo respectvol mogelijk uit elkaar kunnen gaan.''

Gekozen is om de Dag van de Scheiding op 15 september 2010 plaats te laten vinden omdat op die dag in 1796 de allereerste scheiding in Nederland werd uitgesproken tussen Wilhelmus Meers en Agatha Lenaerts.

Op de Dag van de Scheiding kan iedereen terecht op diverse kantoren van de vFAS-advocaten om informatie te krijgen. Ook heeft de vFAS op de Dag van de Scheiding een callcenter ingericht voor het beantwoorden van vragen en kan op de website (www.dagvandescheiding.nl) het antwoord gevonden worden op de 'meest gestelde vragen' bij een scheiding.

De vFAS vindt ook dat de politieke partijen zich meer bewust moeten zijn van de ingrijpende maatschappelijke gevolgen van een scheiding. In de komende jaren zou daar in de politieke besluitvorming meer rekening mee moeten worden gehouden. Mulder: ,,Bijna iedereen in Nederland heeft direct en/of indirect te maken met een scheiding. De afspraken die in dat proces gemaakt worden, zijn afspraken waar je de rest van je leven mee te maken hebt. Het afwikkelen van een scheiding kan nog steeds beter.''