Gemeente Schouwen-Duiveland


LANDSCHAPSTERP BIJ ZIERIKZEE KRIJGT VORM

Zierikzee. Het ontwateringdepot voor bagger langs de Straalweg (Zierikzee) is klaar en daarmee is de basis gelegd voor de landschapsterp die aan de zuidkant van het nieuwe industrieterrein wordt aangelegd. De inrichting van deze landschapsterp, de eerste in Zeeland, is een initiatief van provincie, waterschap en gemeente. Woensdag 15 september wordt dit ontwateringdepot officieel in gebruik genomen. Dit gebeurt om ca. 15.30 uur door het overhandigen van de sleutel van het depot door wethouder W.G. Stouten aan de depotbeheerders, A. Verrijzer en H. Aalbers. Aanwezig hierbij zijn gedeputeerde F.K. Hamelink (water & natuur) van de provincie Zeeland en gezworene J. de Jager van het waterschap Scheldestromen i.o.

De inrichting van een landschapsterp met schone en eventueel licht verontreinigde bagger, afkomstig van watergangen op Schouwen-Duiveland, is een nieuwe manier om overtollige bagger op te slaan. De landschapsterp die bij Zierikzee wordt aangelegd, komt voor op de lijst van innovatielocaties van de provincie Zeeland. Deze lijst vermeldt een aantal projecten die door een vernieuwende aanpak de veiligheid en duurzaamheid in de zuidwestelijke Delta bevorderen.

De basis van deze landschapsterp vormt het ontwateringsdepot dat nu gereed is. In dit depot

wordt de relatief schone bagger opgeslagen en ontwaterd. Ieder jaar schuift men de gedroogde bagger steeds op richting de bestaande dijk, waardoor het ontwateringsdepot weer ruimte biedt aan nieuwe baggerspecie. In dit depot kan ruim 100.000 m3 baggerspecie worden verwerkt. Op deze manier ontstaat geleidelijk een verhoging in het landschap, een terp. De landschapsterp bij Zierikzee zal volgens planning in 2022 gereed zijn. Dan moet aan de Straalweg een terp van ruim 6 meter boven NAP liggen, die ook een recreatiefunctie kan vervullen. Het dagelijks beheer van deze landschapsterp berust bij het waterschap.

Het idee om juist aan de Straalweg een landschapsterp in te richten heeft meerdere redenen:

1. Door de aanleg van deze terp wordt het nieuwe industrieterrein aan het zicht onttrokken, waardoor het zicht op Zierikzee vanaf de Zeelandbrug beter in het landschappelijke beeld past. Op dit moment is er, gezien vanaf de Zeelandbrug, sprake van een wat rommelige aanblik, die door de ontwikkeling van een nieuw gedeelte (Straalweg II) nog versterkt kan worden.

2. De landschapsterp fungeert door zijn hoogte als geluidswal om eventuele geluidsoverlast van het industrieterrein richting natuurgebied (de inlagen langs de Oosterschelde) tegen te gaan. Voor dit natuurgebied is het belangrijk om de stilte zoveel mogelijk te behouden.

3. De inrichting van deze terp geeft gemeente en waterschap de mogelijkheid om bagger op te slaan, die niet op de kant van de watergang gezet kan worden. Bijvoorbeeld omdat naast de watergang een weg of andere verharding is aangebracht of omdat de opslag van deze bagger langs de oever niet past bij het gebruik van de locatie. Deze vrijkomende bagger wordt dan niet op de kant gezet, maar vervoerd naar het ontwateringdepot, waar het verwerkt kan worden. Hierdoor hoeft deze niet naar locaties buiten de gemeente vervoerd te worden. Op deze manier is het mogelijk om op de kosten van vervoer en verwerking van baggerspecie te besparen. Dit geldt alléén voor schone en licht verontreinigde baggerspecie. Vervuilde specie wordt wél naar elders afgevoerd.

De landschapsterp bij Zierikzee, waarvoor de basis nu is gelegd, is niet de enige innovatielocatie van de provincie in Zeeland. Op de Bevelanden, maar ook op Walcheren en in Zeeuws Vlaanderen zijn dergelijke locaties al ingericht. De provincie wil deze locaties voor het publiek zichtbaar en toegankelijk maken en

de samenhang tussen deze locaties aantonen. Daarvoor is in samenwerking het Kennis Netwerk Delta Water een speciale website (innovatielocaties.nl) ingericht en komen er in de toekomst bij deze locaties informatieborden te staan. Naar alle waarschijnlijkheid krijgt de landschapsterp bij Zierikzee in oktober een dergelijk bord.