Universiteit Twente

Studium Generale: Science Café

15 september 2010

Op woensdag 15 september vanaf 20.00 uur vindt er weer een ScienceCafé plaats in Media Art Café Berlijn. Het onderwerp is deze keer laser.

Laserstralen kun je bijna overal voor gebruiken: om ooglenzen bij te stellen, om gaatjes in tanden te boren, om dikke platen staal te snijden, voor precisie landmeting of voor spectaculaire effecten in de disco. Omdat het precies 50 jaar geleden is dat laser werd uitgevonden, staat het ScienceCaféEnschede stil bij dit apparaat. Hoe werkt een laser precies? Hoe kun je zo'n sterke lichtbundel maken? Ook staan we stil bij een van de spectaculairste toepassingen van lasers: holografie.

Prof. dr. ir. Klaus Boller, hoogleraar laserfysica UT, legt precies uit wat een laser is.

Dr. ir. Herman Offerhaus, laserfysicus aan de UT en specialist in laser-microscopie, vertelt wat holografie is en geeft een demonstratie.

Prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek, hoogleraar techniekfilosofie aan de UT, zit de avond voor. Nanotechnoloog prof. dr. Dave Blank is side-kick.

Het ScienceCaféEnschede brengt in een hippe ambiance serieuze wetenschap voor het voetlicht. Dit programma is een coproductie van het Studium Generale en Stichting ScienceCaféEnschede.