Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

10 september 2010

Publieksdebat over invloed van mediagebruik op integratie Arabisch sprekende Nederlanders zijn kritische mediagebruikers

Meer dan 90 % van de Arabisch sprekende Nederlanders kijkt niet alleen naar Arabische televisiezenders, maar ook naar Nederlandse zenders. Dat concludeert een groep internationale wetenschappers onder leiding van de Universiteit Utrecht. Op 15 september organiseren zij in het kader van het onderzoeksproject Media & Citizenship een publieksevenement waarin iedereen kan meediscussiëren over belangrijke vragen rondom het mediagebruik van Arabische Nederlanders, Nederlandse integratieprocedures en de macht van de media. In deze bijeenkomst worden ook de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

Hoe reageren Arabisch sprekenden in Nederland op berichtgeving in Nederlandse en Arabische media? Hoe ervaren zij hun burgerschap en Nederlandse identiteit? Hoe denken ze over het huidige politieke debat over integratie? Dergelijke vragen staan centraal in het Nederlandse deel van het project Media & Citizenship en tijdens het publieksdebat. Bekijk hier het rapport (Engelstalig).

Zowel Arabische als Nederlandse zenders

Uit het omvangrijke praktijkonderzoek blijkt dat Arabisch sprekende Nederlanders zeker niet alleen naar Arabische televisiezenders kijken maar ook naar Nederlandse zenders. Sommige onderzoeksdeelnemers zijn kritisch over de Nederlandse media; zij kijken naar satellietzenders voor een objectiever perspectief op het nieuws. Jonge deelnemers kijken vaker met hun ouders naar Arabische zenders en programma's dan in hun eentje of met leeftijdsgenoten.

Vervreemd van Nederlandse media

Veel Arabisch sprekende Nederlanders voelen zich vervreemd van de Nederlandse media, zo gaven zij in het onderzoek aan, terwijl anderen hun frustratie uitten over hun afwezigheid in publieke debatten die juist voor hen gevoerd worden. Sommigen zeggen de gastvrijheid en de mogelijkheden van Nederland te koesteren terwijl ze tegelijkertijd teleurgesteld zijn in het Nederlandse politieke systeem.

Debat

Het evenement op 15 september begint met een comedy act door MC Aldrin & Dr. Johnny Love, gevolgd door een korte presentatie van de onderzoeksresultaten. In de publieke discussie komen vervolgens actuele voorbeelden uit het leven van Arabisch sprekende Nederlanders aan bod en kan het publiek zijn mening geven over het nieuws op nationale zenders en satelliettelevisie. Kijk voor het volledige programma op de website van het onderzoeksproject.

Project Media & Citizenship

Het onderzoek naar de situatie in Nederland is onderdeel van het Europese onderzoeksproject Media & Citizenship, dat gecoördineerd wordt door de Universiteit Utrecht. In dit door de Europese Commissie gefinancieerde project is voor het eerst empirisch onderzoek in heel Europa uitgevoerd naar het gebruik van Arabische televisie en de invloed daarvan op integratie in multiculturele samenlevingen. Meer informatie is te vinden op www.media-citizenship.eu. Hier zijn ook de voorlopige rapporten met onderzoeksresultaten uit de deelnemende landen te downloaden.

Aanmelden en meer informatie

Journalisten zijn van harte welkom de bijeenkomst op 15 september bij te wonen. Aanmelden kan per mail: perscommunicatie@uu.nl. Nederlands en Arabisch sprekende medewerkers van het projectteam zullen aanwezig zijn tijdens het evenement voor interviews. De projectleider prof. dr. Christina Slade kan u in het Engels te woord staan.




Universiteit Utrecht