Gemeente Enschede

`Kijk-je over de schutting?!' De integrale aanpak van sport

VSG-Congres 2010 in Enschede

Op woensdag 15 en donderdag 16 september organiseert de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) samen met de gemeente Enschede het jaarlijkse VSG-congres met als titel `Kijk-je over de schutting?!' en thema: `De integrale aanpak van sport.'
Ruim 300 sportambtenaren en bestuurders uit heel Nederland komen naar Enschede om aan het sportcongres deel te nemen. Diverse landelijke topsprekers geven op de eerste congresdag hun visie op sport bekeken vanuit diverse beleidsterreinen. Het congres vindt op de eerste dag plaats in de Grote Kerk en de tweede dag in bioscoop Cinestar en de IJsbaan Twente.

Met het thema `De integrale aanpak van sport' haken de gemeente Enschede en de VSG in op ontwikkelingen waardoor gemeenten zich realiseren dat sport geen geïsoleerd beleidsterrein is. Steeds vaker wordt er een koppeling gemaakt met andere beleidsterreinen als gezondheid, sociale binding, vorming, economie en leefbaarheid. Sport is zo geen doel op zich, maar een middel om andere doelstellingen op verschillende gebieden te bereiken.

Woensdag 15 september
Op de eerste congresdag vertellen diverse landelijke topsprekers van buiten de sport over de meerwaarde van het verbinden van sport met bovenstaande beleidsterreinen. Sprekers die dag zijn: voorzitter convenant overgewicht Paul Rosenmöller, programmaleider Wmo van het Ministerie van VWS Bert Holman, hoogleraar Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken Micha de Winter, lector Citymarketing & Leisure Management Angelique Lombarts en directeur woningcorporatie De Woonplaats Fons Catau.
Aan het eind van de dag wordt de winnaar van de verkiezing `Sportgemeente van het Jaar' bekendgemaakt. De verkiezing wordt voor de vijfde keer georganiseerd door VSG samen met NOC*NSF en VNG. In 2007 en 2008 sleepte de gemeente Enschede de titel in de wacht .

Donderdag 16 september
Op de tweede congresdag in Cinestar opent wethouder Ed Wallinga van Wijkontwikkeling, Sport, Zorg & Welzijn van de gemeente Enschede de dag met het sportbeleid van Enschede in vogelvlucht. Daarna volgen workshops waarin mensen uit de Twentse praktijk van buiten en binnen de sport vertellen hoe zij zich inzetten om sport en de samenleving met elkaar te verbinden.
Na het ochtendprogramma vertrekken de congresdeelnemers naar de IJsbaan Twente waar zij het congres afsluiten met een presentatie over deze nieuwe ijsvoorziening en een lunch.