Gemeente Almere

Eerste graffitikunstwerk op de Steiger

15-09-2010 | Start: 13:00 | Eind: 13:45

Kunstenaar Andrew Makatita legt op woensdag 15 september de laatste hand aan een graffiti kunstwerk op bedrijventerrein de Steiger. Dit kunstwerk is onderdeel van een project op dit terrein, waar in ieder geval drie grote panden worden voorzien van graffitikunst. Het voordeel hiervan is dat de panden een goede uitstraling krijgen én vrij blijven van ongewenste graffiti. In de graffiti scene is het een erecode dat men niet aan andermans werk komt. Het project geeft jongeren verder de gelegenheid om te leren van professionele kunstenaars.

Keurmerk Veilig Ondernemen
Het graffitiproject is bedacht naar aanleiding van de tweede veiligheidsanalyse van bedrijventerrein de Steiger. Deze veiligheidsanalyse was nodig voor de hercertificering in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Uit de analyse bleek dat graffitioverlast één van de belangrijkste problemen is op de Steiger. De gemeente heeft het aanbod gedaan om kosteloos eenmalig de graffiti van de bedrijfspanden te verwijderen. Maar dan blijft het risico bestaan dat deze panden weer opnieuw doelwit worden van ongewenste graffiti. Met het graffiti project wordt de kans hierop aanzienlijk kleiner. Reden genoeg voor de gemeente om het project mogelijk te maken.

Graffiti en jongeren
Andrew Makatita voerde met zijn eenmanszaak DRW-art al meerdere kunstprojecten uit voor de gemeente Almere en hij kent de graffiti scene goed. Dit nieuwe project is samen met Mooizogoedzo (De Schoor) opgezet en de uitvoering gebeurt in samenwerking met jongerencentrum Trapnotov. Door jongeren al vanaf de basisschool te begeleiden in hun creativiteit en hen te stimuleren deel te nemen aan kunstprojecten wil Makatita het moraal van deze jongeren veranderen. "Het is vaak een bepaalde mindset die de jongeren hebben. Ze zien een bouwkeet staan en denken "die moet ik vanavond taggen". Ze denken er niet over na wat dat voor verdere gevolgen heeft en wat ze nog meer met een spuitbus zouden kunnen doen dan alleen hun naam ergens op te zetten. Door een platform te bieden en deze jongeren de kans te geven met professionele graffiti artists te werken hopen wij die mindset te veranderen'.

Programma 15 september
13.00 - 13.15 uur: Uitreiking tweede certificaat door Ben Scholten, wethouder Economische Ontwikkeling

13.15 - 13.45 uur: Feestelijke aftrap kunstproject graffiti art