FloraHolland


FloraHolland Productcommissie Chrysant

FLORAHOLLAND (15 september 2010) - Op 7 september 2010 werd L. v.d. Lans wordt welkom geheten in de FPC Chrysant. Hij vervangt de aftredende A. van Kester.

Tijdens de bijeenkomst op 6 juli is het chrysantenvak geïnformeerd over de aanbevelingen vanuit de Taskforce chrysant. De aanbevelingen zijn goed ontvangen en worden breed gesteund. Vervolgens zijn er werkgroepen ingericht die zich bezig gaan houden met vier verschillende thema's. De FPC is op de hoogte gebracht van de stand van zaken. De FPC heeft geadviseerd om nieuwe werkwijzen / ideeën eerst te toetsen in een pilot. Binnenkort worden ook met veredelaars gesprekken gehouden over de aanbevelingen van de Taskforce.
Onlangs zijn er door Productschap Tuinbouw enkele onderzoeken gehouden onder bloemisten en consumenten. Het resultaat van het onderzoek geeft aan dat consumenten positiever zijn over troschrysanten dan de bloemisten. Dit zou uitgenut moeten worden. De FPC adviseert om via de consument de vraag naar chrysanten te stimuleren.

D. Jansen heeft de centralisatie klokinkoop bloemen vestiging Aalsmeer toegelicht. Per 15 november zullen alle snijbloemen op tribune E en F geveild worden.

Logistieke middelen:
De kwaliteit van fust 519 was onvoldoende. Er zijn inmiddels extra controles uitgevoerd om de kapotte dozen uit te sorteren. Ook zitten er veel kaartjes en stickers op de doos. De FPC adviseert om weer net als vroeger schone dozen uit te geven.
A. Hijma geeft aan dat er gekeken wordt naar een extra plastic laag over de kopse kanten van de doos waardoor stickers makkelijker te verwijderen zijn. Verder wordt er gewerkt aan een vernieuwde huisstijl.

Kwaliteit:
Er blijven soms roofmijten achter in geoogst product. De FPC adviseert om bij kopers uit te leggen wat er aan de hand is en hier geen aparte keuropmerking voor te maken.
Verder zijn er de afgelopen periode wat problemen geweest met insecten. Er zijn extra controles gehouden. De FPC adviseert om de tolerantie kenbaar te maken.
Tijdens de aanvoer voor vrouwendag 2010 zijn er problemen geweest met de kwaliteit. In samenwerking met de veredelaar wordt geprobeerd de kwaliteit te verbeteren. De FPC adviseert om houdbaarheidstesten te houden met meerdere cultivars vanaf de periode (januari) dat de problemen kunnen ontstaan.

De volgende vergadering zal in november /december plaatsvinden.