Gemeente Eindhoven

College Eindhoven: Meer bezuinigingen noodzakelijk

Om de financiële boekhouding van de gemeente Eindhoven op de langere termijn gezond te houden, zijn helaas meer bezuinigingen noodzakelijk, stelt wethouder Depla van Financiën, Dienstverlening en Organisatie. Begin juni werd bij de presentatie van de kadernota nog uitgegaan van 40 miljoen euro. Het zal echter een pakket moeten worden van ongeveer 55 miljoen euro om te komen tot een structureel sluitende begroting van een financieel gezonde gemeente. Deze conclusie heeft het college van burgemeester en wethouders getrokken bij de besprekingen ter voorbereiding op de begroting 2011 en het totale ombuigingenpalet.

Om te komen tot een sluitende begroting 2011 en een ombuigingenpalet heeft het college indringende gesprekken gevoerd, met elkaar en met de ambtelijke organisatie. Het college heeft een grote opgave met het financieel gezond houden van de gemeente, het aanpakken van knelpunten en een nieuwe begrotingsdiscipline. Daarnaast wil het college zijn ambities uit het coalitieakkoord Werken aan morgen waarmaken. Dit leidt tot een eerste stevige ombuiging voor 2011 van ruim 15 miljoen euro.

Een deel van de tegenvallers wordt veroorzaakt doordat deze in het verleden incidenteel zijn gedekt, waarvoor nu structurele dekking gezocht wordt. Daarnaast zijn de afgelopen weken nieuwe tegenvallers naar voren gekomen, bijvoorbeeld door de aangekondigde Donnerkorting op de reïntegratiegelden. Het college wil echter ook vasthouden aan de uitgangspunten dat het armoede- en WMO-beleid zo veel als mogelijk overeind blijven. Ook blijven de ambities uit het coalitieakkoord overeind rond bijvoorbeeld Brainport 2020, design, klimaat en innovatie belangrijke aanknopingspunten voor de invulling van de meerjarenbegroting en het collegeprogramma.

Proces

Het college presenteert de begroting voor 2011 op vrijdag 24 september. Dan zal worden ingegaan op de specifieke maatregelen om te komen tot een sluitende begroting voor 2011.
Vervolgens wordt de begroting besproken in de gemeenteraad, voorafgegaan door de algemene beschouwingen op dinsdag 5 oktober. In december presenteert het college de voorstellen voor het totale pakket dat 55 miljoen euro moet opleveren.

R$aadsinformatiebrief

Streep
Voeg toe op:
Facebook Twitter Hyves Linkedin Blogger igoogle Nujij