Gemeente Twenterand


College Twenterand wil evenwichtige evaluatie LOGbeleid provincie

Provincie evalueert reconstructieplan

Op 15 september vergadert de Statencommissie Ruimte, water en duurzaamheid van de provincie Overijssel over de manier waarop evaluatie van het reconstructieplan kan plaatsvinden. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand heeft de provincie een brief gestuurd, waarin zij aandacht vraagt voor de gemeentelijke situatie over de Landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's). Wethouder koster: "Op basis van het standpunt van de gemeente Twenterand doen wij enkele suggesties aan de provincie die naar onze mening bijdragen aan een nieuw of aanvullend LOGbeleid, dat aansluit bij de ontwikkelingen in de gemeente."

In Twenterand is er bij de bevolking sprake van grote maatschappelijke betrokkenheid bij de LOG's. Dit heeft zelfs in juni 2008 geleid tot het eerste burgerinitiatief in de provincie Overijssel. "Helaas vinden wij hierover vrijwel niets terug in de tussentijdse evaluatie van de provincie en dat vinden wij zeer teleurstellend," aldus Koster. "En om die reden doen wij de provincie enkele suggesties voor nieuw of aanvullend LOGbeleid."

LOGvisie Twenterand

De standpunten die door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand aan de provincie Overijssel worden gedaan, luiden als volgt:


- Het mogelijk maken van nieuwe locaties (onder andere in Twenterand) voor intensieve veehouderij is niet gewenst. Nog steeds stoppen veel agrariërs. Daarom moet het met goede sturing mogelijk zijn in de provincie Overijssel voldoende ontwikkellocaties vrij te kunnen spelen voor intensieve veehouderij. Hier ligt een belangrijke regierol voor de provincie;


- megabedrijven passen niet in Twenterand. De ontwikkeling van intensieve veehouderijen dient te passen in aard en omvang van de omgeving. Groei op bestaande familiebedrijven moet mogelijk zijn;


- aspecten op volksgezondheid en - veiligheid moeten nauw betrokken worden.

Momenteel worden bovenstaande punten verwerkt in de LOGvisie en PlanMER (Milieu Effect Rapportage) en uiteindelijk in het bestemmingsplan Buitengebied. Eind november wordt dit voorontwerp bestemmingsplan verwacht.