Groen!

Groen! legt pensioeneisen voor nieuwe regering op tafel

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 15 september 2010 in "Sociaal beleid"

Vandaag demonstreren de drie grote vakbonden voor sterke pensioenen in ons land. Na drie jaar non-beleid onder de regering Leterme is het tijd om knopen door te hakken. Groen! maakt van de gelegenheid gebruik om voor het eerst haar pensioeneisen voor de nieuwe regering op tafel te leggen.

"Iedereen maakt zich zorgen om de hoogte van zijn of haar pensioen. De regering Leterme heeft de onzekerheid bij de mensen alleen maar verhoogd. En met 1 op 4 gepensioneerden in armoede glijden onze pensioenen zo stilaan af naar Angelsaksische overlevingspensioenen", waarschuwt Groen! Kamerlid Wouter De Vriendt.

Een versterking van het wettelijk pensioen is prioritair voor Groen!. De tweede en derde pijler kunnen hoogstens aanvullend zijn. Niet iedereen heeft immers een aanvullend pensioen en deze pensioenfondsen zijn bij de beurscrisis heel kwetsbaar gebleken. "Pensioenen met twee snelheden zijn voor ons onaanvaardbaar. Het wettelijk pensioen moet in staat zijn om bij een volledige loopbaan 75% van het gemiddelde beroepsinkomen van de beste vijf jaren te garanderen", stelt Wouter De Vriendt.

Om dat te betalen wil Groen! de financieringsbasis van de sociale zekerheid verbreden. Een belasting op de inkomsten uit heel grote vermogens moet extra middelen genereren, want het is niet rechtvaardig dat vandaag vooral werknemers en werkgevers moeten bijdragen. Verder willen we een andere organisatie van de loopbaan, met meer combinatiemogelijkheden tussen arbeid en gezin. Zo wordt langer werken doenbaar en stijgen de sociale bijdragen.

Ten slotte blijft Groen! de gelijkgestelde periodes met kracht verdedigen tegen het asociale offensief dat momenteel aan de gang is. Mensen die werkloos zijn, ziek zijn of ouderschapsverlof opnemen, bouwen pensioenrechten op en dat moet zo blijven. "Mensen die werkloos of ziek zijn, moeten geen twee keer worden gestraft: één keer omdat ze geen werk hebben en met een uitkering moeten rondkomen en een tweede keer omdat ze inboeten op hun pensioen", aldus nog Wouter De Vriendt.

Wouter De Vriendt, Kamerlid Groen!
0497 46 65 86

Contact: Jonas Dutordoir -