GroenLinks

GroenLinks wil precieze wettelijke bescherming van de persvrijheid

Woensdag 15 september 2010, 10:24u - Tofik Dibi
Gisteren heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens Nederland veroordeeld wegens het schenden van het recht op persvrijheid. Het Openbaar Ministerie had in 2002 bij een uitgeverij foto's in beslag genomen van een illegale straatrace en gedreigd de uitgeverij stil te leggen. Daarmee schond het OM de persvrijheid. GroenLinks bepleit al lange tijd een precieze bescherming van de journalistieke vrijheden.

Gezien het enorme belang van de vrije nieuwsgaring is het opmerkelijk dat het nog steeds ontbreekt aan een stevige wettelijke bescherming. GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi: "Het gaat bijvoorbeeld om het recht om je bronnen te beschermen en het recht op een snelle inhoudelijke toets door de rechter voordat de rechten van journalisten geschonden kunnen worden." Tegelijkertijd zou het recht op wederhoor verankerd kunnen worden in de wet.

Schriftelijke vragen van het Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) aan de minister van Justitie over het EHRM arrest waarin staat dat Nederland de persvrijheid heeft geschonden:

1. Kent u de uitspraak waarin het EHRM Nederland veroordeelt wegens schending van de persvrijheid?

2. Bent u het met mij eens dat het huidige rechtskader de journalistieke privileges die voortvloeien uit het grond- en mensenrechtelijk erkende recht op persvrijheid onvoldoende tot uitdrukking komen en dat elke mogelijke inbreuk erop direct onderhevig aan een rechterlijke toets hoort te zijn? Zo nee, waarom niet?

3. Welke maatregelen neemt u zich voor om gevolg te geven aan deze EHRM uitspraak? Bent u van plan om een precieze wettelijke invulling te geven aan het recht op de persvrijheid? Zo nee, waarom niet?

Sanoma Uitgevers B.V. tegen Nederland, 14 september 2010, appl.nr. 38224/03