Gemeente Ede

Nieuwsberichten

woensdag, 15 september 2010

Edese basisscholen bezoeken theatervoorstelling in beeldentuin

Door: afdeling Communicatie

Alle Edese basisscholen hebben met ingang van het nieuwe schooljaar een gratis jaarkaart voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum ontvangen van de gemeente. Hiermee kunnen scholen komend schooljaar onbeperkt het park en museum bezoeken. Theatergroep Kwatta tijdens het optreden.

Theatergroep Kwatta tijdens het optreden.

Aanleiding voor de gratis jaarkaarten is het 75-jarig jubileum van het wereldberoemde Nationale Park De Hoge Veluwe. Citymarketing Ede grijpt dit jubileum aan om de verbinding van het Park met de gemeente Ede nog meer uit te dragen en zo ook de jeugd al kennis te laten maken met het park en museum.

Schoolvoorstellingen in beeldentuin

Naast de gratis jaarkaart, hebben De Koepelschool, de Oranje Nassauschool, de Prins Constantijnschool en de Ericaschool uit Otterlo het geluk gehad een schoolvoorstelling te winnen in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. De scholen konden zich inschrijven bij het cultuurloket, ondergebracht bij Cultura, voor de voorstelling `Kijk daar drijft een Pan` van theatergroep Kwatta. Onder de inschrijvingen werden zes voorstellingen verloot.

Super-de-lux!

Woensdagochtend 8 september was de beurt aan 2 groepen 6 van de Koepelschool. In de -vaak stromende- regen werd de groep kinderen door de beeldentuin geleid door twee acteurs van Kwatta. Een bekakte dame hield zichzelf voor als een kunstkenner. Zij vond dat kunst niets voor kinderen was. De andere, een `suppoost` van het museum leidde de kinderen langs de beelden en zo ook langs en dwars door het verhaal van `Kijk daar drijft een Pan`. Een prachtig, spannende voorstelling die als doel had de kinderen te laten zien dat je kunst over veel verschillende manieren kan en mag beleven.

Ondanks de regen was overduidelijk dat dit werkte; kinderen zaten echt `in de voorstelling` en soms ook letterlijk op een kunstwerk, om naar de acteurs te kijken en te luisteren. En wat dat betreft was er veel te zien; zang dans en veel humor maakte dat de kinderen genoten! Na afloop werd een aantal kinderen gevraagd wat ze er van vonden. "Super-de-lux", vond ik het riep Joyce! "Ik vond het gaaf", zei Anna wat rustiger, zelfs in de regen....Daan haar tweelingbroer had de boodschap goed opgepakt. Hij vond "de muziek en de zang met de combinatie van bewegen heel goed gevonden". Kom er maar op..! Hij had goed opgelet. Wieger vond het meer grappig, hij had veel kunnen lachen...

Na de voorstelling gingen de kinderen het museum nog nader `ontdekken`. Zo werd het schilderij `het transport der kolonialen` van Isaac Israels goed bekeken en zelfs `nagespeeld`. De kinderen beeldden; de personages op het doek uit. Er werd passende muziek bijgezocht, zodat je zelfs met je ogen dicht het kunstwerk uit de 19e eeuw kon `horen` Voor de kinderen een mooie manier om kunst te beleven, dat bleek wel. Toen ze gevraagd werd, "zouden jullie nog eens willen?", werd er ja geroepen...eh...wanneer?

Voor meer informatie over programmering en activiteiten voor kinderen in het park en museum zie: www.hogeveluwe.nl en www.kmm.nl.