Gemeente Baarn

Baarnse (hard)looproute langs zorgcentra

Er is een nieuwe (hard)looproute door Baarn, âLint 10â genaamd, die de wijken in het dorp verbindt met oog voor ouderen die de zorgcentra nauwelijks of niet meer uit komen. âLint 10â inspireert hardlopers, joggers en wandelaars om bij het passeren van de ramen van de zorgcentra de bewoners daarachter even te groeten. Bijvoorbeeld door eenvoudig de hand op te steken. Een dergelijk gebaar doorbreekt even de soms stille dagen en wordt door velen enorm gewaardeerd. De route loopt over de straten, paden en trottoirs en zal dit najaar met bescheiden oranje markeringen worden aangegeven.

De (hard)looproute âLint 10â is een initiatief van Jannie Bunk-van Buuren, lid van het wijkplatform in de Baarnse noordwijk. De gemeente Baarn steunt het initiatief, met onder meer het aanbrengen van de markering van de route. Voor budget wordt het Oranjefonds benaderd. Op die manier blijft het ook volledig een bewonersinitiatief.

Sociaal en sportief
Voor hardlopers en wandelaars is de tien kilometer lange looproute een leuke manier om hun loopkilometers ook gewoon in het dorp te kunnen maken. De route nodigt uit om met (hard)lopen dichtbij huis te beginnen en dat kan veiliger voelen dan het lopen in bos of polder. Ook veel ouderen in de zorgcentra langs de route zullen blij zijn dat er regelmatig mensen langslopen. Dat is stukken gezelliger dan kijken naar een lege straat. En ten slotte werkt het zien sporten ook inspirerend voor mensen die erover nadenken ook weer wat meer in beweging te zijn.

Oranje loopband âLint 10â
Op de open dag van de gemeente Baarn, zaterdag 4 september, kon men al voor het eerst kennismaken met de oranje loopband van âLint 10â. Het oranje lint rond de arm van de lopers symboliseerde niet alleen de Baarnse band met het Koninklijk Huis, maar ook ons Hollandse enthousiasme, vooral bij sport en spel. Lint verbindt, net als oranje. Het cijfer â10â slaat op de afstand van de route in kilometers, op het beste rapportcijfer en op het jaartal 2010.

Route
De route van âLint 10â loopt zoveel mogelijk langs de zorgcentra en mijdt de honden-uitlaat-terreinen en het drukke centrum. Iedere wandelliefhebber of hardloper kan de route op elk punt opstappen en volgen. Wie minder wil lopen dan tien kilometer, kan er ook op elk gewenst moment weer af.

Kaart
Wie belangstelling heeft voor de routekaart en âbeschrijving van âLint 10â kan deze opvragen bij Jannie Bunk - van Buuren, bij voorkeur via email k.bunk@mail.com. U kunt ook bellen 06- 49 69 21 07.