Gemeente Bergen op Zoom


Kunsten in de Monumenten trekt fors meer publiek

Het evenement Kunsten in de Monumenten heeft het afgelopen weekend in Bergen op Zoom bijna 25 procent meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Het voorlopige aantal bezoekers staat nu op 19.000.

De afgelopen jaren is er een stijgende lijn in de bezoekersaantallen te zien. Dit jaar is het aantal fors gestegen.

In 2008 trok het evenement 14.000 bezoekers, in 2009 15.600 en dit jaar dus zo'n 19.000.

Promotie

Als reden hiervoor zijn verschillende zaken aan te wijzen zoals de bijzondere en kwalitatief goede attracties zoals de historische rijtuigen, een rijdende film, de Kusntroute van Arsis en de uitwisseling met kunstenaars uit Leeuwarden, het openstellen van 15 particuliere panden die normaal gesproken niet voor het publiek toegankelijk zijn. Bovendien is er dit jaar flink ongezet op promotie van het evenement.

Markiezenhof

Voorbeelden van deelnemers die veel puibliek trokken, zijn oander andere Stichting Bezichtiging Monumenten, schouwburg de Maagd en het Markiezenhof Historisch Centrum. Het Markiezenhof telde zaterdag 654 bezoekers en zondag 1160. Ter vergelijking: Het Markiezenhof trekt normaal gesproken in een weekend 300 bezoekers, nu maar liefst bijna 2000.

Vrijwilligers

Kunsten in de Monumenten bood de bezoeker 130 activiteiten, waaraan maar liefst 1135 vrijwilligers meewerkten.

Het landelijke bezoekersaantal aan de Open Monumentendagen is gelijk gebleven en wordt geschat op 850.000.

Kunsten in de Monumenten is de Bergse invulling van Open Monumentendag, waarbij allerlei kunst- en cultuur disciplines de monumenten een weekeinde lang tot leven brengen. Muziek, theater, dans, beeldende kunst, lezingen, demonstraties, workshops, exposities en rondleidingen laten jong en oud cultuur beleven in de breedste zin van het woord.