Fox-IT en Henseler Forensics bundelen krachten in Fox-IT Forensics

15/09/2010 12:18

Fox-IT

Fox-IT, specialist in IT-beveiliging en digitaal rechercheonderzoek, en Henseler Forensics, expert in E-Discovery, hebben hun krachten gebundeld in Fox-IT Forensics. Dr. Hans Henseler wordt managing partner van deze Business Unit van Fox-IT.

E-Discovery: elektronische-sporenonderzoek

Informatie- en communicatietechnologie wordt steeds belangrijker in het maatschappelijke en economische verkeer. Dus ook de beveiliging ervan en het sporenonderzoek bij digitale criminaliteit. Rond geruchtmakende miljardenfraudes als die van Stanford en Madoff in het buitenland maar ook bij de vastgoedfraude in Nederland, wordt in het (recherche)onderzoek E-Discovery toegepast. E-Discovery is het ontdekken en analyseren van sporen in elektronisch opgeslagen informatie zoals e-mail, financiële administraties en bedrijfsdatabases. Dit is precies het werkveld waarop Fox-IT zich nu met de afdeling Forensics richt.

Noodzaak voor E-Discovery

Door de exponentiële groei van de hoeveelheid informatie en toenemende complexiteit volstaan traditionele onderzoeksmethoden niet langer. Een combinatie van bedrijfskunde, accountancy en informatietechnologie is noodzakelijk om efficiënt relevante informatie in digitaal bewijsmateriaal te vinden en beschikbaar te maken. Dit vergt een nauwe samenwerking tussen de digitale onderzoekers, financieel specialisten, advocaten en rechercheurs, die de inhoudelijke analyse uitvoeren. Door forensisch onderzoek worden digitale sporen gevonden in onder andere fraudezaken en integriteitsonderzoeken. E-Discovery is daarvoor een belangrijk instrument.

Nog beter samenwerken met klanten en innoveren

Hans Henseler wordt partner bij Fox-IT en zal de forensische business unit leiden en verder ontwikkelen. "De forensische-IT-experts van Fox-IT hebben een uitstekende reputatie als het gaat om de toepassing van diepgaande IT-kennis in digitale rechercheonderzoeken. Zelf heb ik veel ervaring in het samenwerken met financiële en juridische specialisten op het gebied van slimme analyse en visualisatie van financiële informatie en e-mailgegevens. Door onze combinatie verwacht ik dat we nog beter kunnen samenwerken met bijvoorbeeld accountants en advocaten."

De komst van Henseler is een unieke kans voor Fox-IT, zegt directeur Menno van der Marel: "De kennis en ervaring van Hans gaan de effectiviteit en kwaliteit van onze onderzoeken nog verder verbeteren. Hij is ook echt een bouwer, dat heeft hij al eerder laten zien bij het NFI. Hij is precies de man om het digitale fraude-onderzoek in Nederland een nieuwe impuls te geven. Daarnaast verwacht ik dat we bij Fox-IT tevens een sprong zullen maken in onze technische innovaties."

Over Henseler Forensics

Henseler Forensics is opgericht door Hans Henseler, sinds 2009 lector E-Discovery aan de Hogeschool van Amsterdam. Hans is een expert op het gebied van E-Discovery. Al in 1992 heeft hij de afdeling Forensisch Computer Onderzoek van het NFI opgericht. Later heeft hij bij TNO gewerkt aan commerciële toepassingen van o.a. beeldherkenning, zoekmachines en taaltechnologie. Van 2000-2006 was hij technisch directeur bij een softwarebedrijf en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een toonaangevend E-Discovery softwarepakket. Tot voor kort was hij director forensische technologie bij een groot Nederlands accountantskantoor, waar hij verantwoordelijk was voor E-Discovery innovatie en management van projecten in West-Europa. Zie ook www.hens.com.

Over Fox-IT

Fox-IT is een IT Security bedrijf met het hoofdkantoor in Nederland en nevenvestigingen in Engeland en op de Caribbean. De honderd medewerkers leveren wereldwijd bijzondere security- en intelligence-oplossingen voor overheden en maatschappelijk belangrijke organisaties. De kernactiviteiten zijn het ontwikkelen van oplossingen voor het beschermen van staatsgeheimen, het uitvoeren van digitale rechercheonderzoeken, het bestrijden van cybercrime en het maken van analyseproducten voor politie, en inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zie ook www.fox-it.com.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.fox-it.com