Rijksgebouwendienst


Kunstenaar Stadhouderskamer Binnenhof eindelijk bekend

woensdag, 15 september 2010

Na tientallen jaren onderzoek is eindelijk bekend wie de kunstenaar is achter de rijk beschilderde plafonds en lambrisering van de Stadhouderskamer op het Binnenhof in Den Haag.

De maker is de Belgische schilder Antoine Plateau (1759-1815), in zijn tijd een topkunstenaar op het gebied van decoratieschilderkunst.

Onderzoek van de Belgische professor Anna Bergmans en de Nederlandse interieurspecialist Eloy Koldeweij heeft dat mysterie opgelost, meldt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Donderdag 16 september presenteren de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Rijksgebouwendienst de resultaten van het onderzoek. Beide rijksdiensten spreken van een uitzonderlijke ontdekking die nieuw licht werpt op een van de belangrijkste interieurs van het Binnenhof.

De Stadhouderskamer was in de achttiende eeuw de werk- en ontvangstkamer van stadhouder Willem V. De Stadhouderskamer is onderdeel van het Stadhouderlijk Kwartier, de uitbouw van de zuidvleugel die architect Friedrich Ludwig Gunckel eind achttiende eeuw ontwierp. Momenteel maakt de vleugel deel uit van het gebouwencomplex van de Tweede Kamer.

Van een soortgelijk interieur in neoclassicistische stijl zijn in Nederland geen andere voorbeelden bekend. Binnen de vakwereld werd de artistieke kwaliteit van de Stadhouderskamer al lange tijd erkend, maar welke kunstenaar de fijnzinnige interieurdecoraties had gemaakt was tot op heden voor iedereen een groot raadsel.

De naam van de maker is min of meer bij toeval ontdekt. Prof. dr. Anna Bergmans, verbonden aan het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed te Brussel en de Universiteit Gent, verrichtte maandenlang onderzoek naar het werk van de schilder Plateau. Op basis van door haar verzameld beeldmateriaal ontdekte Eloy Koldeweij, interieurspecialist bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de overeenkomsten met het schilderwerk in de Stadhouderkamer.

Nader onderzoek bevestigde dat deze interieurdecoraties met zekerheid toegeschreven kunnen worden aan Plateau. De schilderingen zijn te dateren omstreeks 1789-1790.
Het Binnenhofcomplex is een van de oudste bestuurscentra ter wereld.

Door de schilderingen schaart de Stadhouderskamer zich in een select rijtje van rijke en verfijnde interieurs met schilderingen van Plateau in België en Wenen. Zo heeft Plateau bijvoorbeeld ook alle belangrijke vertrekken gedecoreerd van de huidige privéwoning van de koning van België. Ook is zijn werk te zien in het museum Albertina te Wenen.
* Bekijk hier het persbericht en foto's van de Stadhouderskamer, op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
---