Nederlandse Vereniging van Journalisten

Brandbrief: waarborg pers- en internetvrijheid

woensdag 15 september 2010 | Diverse maatschappelijke organisaties, bedrijven, wetenschappers en bloggers sturen vandaag een brandbrief aan de minister van Justitie over het onlangs gelanceerde wetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit. Volgens de ondertekenaars, waaronder de NVJ, werkt het wetsvoorstel overheidscensuur in de hand. De organisaties dringen erop aan het voorstel ingrijpend te wijzigen om de pers- en internetvrijheid in Nederland te waarborgen.
Digitale rechtenbeweging Bits of Freedom is initiatiefnemer van de brandbrief. Onder meer de NVJ, omroepen, experts uit de academische wereld en prominente blogs en bloggers hebben de brandbrief ondertekend.

Het conceptwetsvoorstel van demissionair minister Hirsch Ballin heeft vergaande gevolgen voor de vrijheid van Nederlandse internetters. Zo kunnen delen van websites, blogs, maar ook persoonlijke pagina's op websites als Facebook en Hyves worden afgesloten zonder dat een rechter daarover heeft geoordeeld.

De internetgemeenschap vraagt de minister om de wet aan te passen op drie punten. Ten eerste wil zij dat delen van een website alleen op zwart mogen worden gezet na tussenkomst van een rechter. De minister wil in het wetsvoorstel de eis van deze rechterlijke toets schrappen. Ook wil zij dat het voorgenomen verbod op publicatie van niet-openbare informatie integraal wordt heroverwogen. Tot slot vragen ze de minister om het voorgenomen verbod op het opnemen van eigen gesprekken te verduidelijken.

Het Ministerie van Justitie vraagt Nederlanders om hun reactie via de internetconsultatie, zodat de voorgestelde regeling verbeterd kan worden. De internetconsultatie loopt tot 30 september.

De brief is een initiatief van Bits of Freedom en is ondertekend door 19 maatschappelijke organisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Internet Society en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). De brief is daarnaast ondertekend door twintig experts uit de academische wereld, waaronder hoogleraar strafrecht Theo de Roos, hoogleraar informatiebeveiliging Bart Jacobs en hoogleraar informatierecht Egbert Dommering. Tot slot is de brief ondertekend door bloggers, omroepen en internetondernemers, waaronder Bert Brussen, BNN en Sargasso.nl.