Politie Brabant Zuid-Oost

Politie houdt man aan en doet onderzoek naar milieudelicten

Eindhoven eo, 15-09-2010 o Het Regionaal Milieuteam van Politie Brabant Zuid-Oost heeft dinsdagochtend rond 8.15 uur in de omgeving van Eindhoven een 41-jarige man aangehouden. Vervolgens vond een strafrechtelijk- en bestuurlijk onderzoek plaats naar het bedrijf van de man in samenwerking met diverse partners. Het strafrechtelijk onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanhoudingen

De 41-jarige man is eigenaar van een varkenshouderij, mestverwerkings- en containerverhuurbedrijf. Hij is aangehouden en verhoord op het politiebureau. Hij wordt verdacht van het niet naleven van milieuvoorschriften en het uitvoeren van werkzaamheden zonder daarvoor de benodigde vergunningen te hebben.

Partners

Het Openbaar Ministerie, gemeente, Algemene Inspectiedienst (AID), Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en Waterschap de AA en Maas waren bij het onderzoek betrokken. In totaal namen 14 personen deel aan het onderzoek.

Aanleiding

Uit vooronderzoek rees het vermoeden dat het bedrijf zich schuldig maakte aan het opslaan en bewerken van mest zonder dat daarvoor vergunning is afgegeven.

Onderzoek ter plaatse

Door het Regionaal Milieuteam werd de administratie van het bedrijf in beslag genomen. Er zijn monsters genomen van het oppervlaktewater. Hiervan zijn de uitslagen nog niet bekend. Ook werden verklaringen opgenomen van vier medewerkers en werd het welzijn van de aanwezige dieren gecontroleerd. Deze zijn over het algemeen goed. Er was geen sprake van buitenlandse werknemers. Uit het onderzoek is gebleken dat verschillende vergunningen niet aanwezig zijn. Ook werd niet aan alle vergunningsvoorschriften voldaan. De vergunningen hebben betrekking op de inrichting van het terrein en het verwerken van mest.

Financieel voordeel

Door het Regionaal Milieuteam wordt tevens onderzoek verricht naar het wederrechtelijk verkregen voordeel.