Gemeente Lelystad

Gemeente stelt kaders voor vestiging bed & breakfast

Woensdag 15 september 2010

Het college van de gemeente Lelystad heeft beleidsregels opgesteld op basis waarvan een aanvraag voor een bed & breakfast meteen kan worden beoordeeld en afgehandeld. Belangrijke argumenten hiervoor zijn: het kunnen voldoen aan de toename van aanvragen hiervoor en het kunnen handhaven van een goed woon- en leefklimaat in de woonwijken.

Steeds meer verzoeken

De gemeente Lelystad krijgt steeds vaker het verzoek voor het starten van een bed & breakfast-activiteit binnen een woonfunctie of agrarische bestemming. Toeristisch-economisch gezien is de toename van verblijfsaccommodatie binnen Lelystads grondgebied een belangrijk speerpunt. Bed & breakfasts kunnen hier een rol in spelen en zorgen tevens voor meer diversiteit in het toeristisch aanbod als voor meer diversiteit in functies binnen de woonwijken.

Directe omgeving

De mogelijkheid tot het hebben van een bed & breakfast is momenteel niet opgenomen in bestemmingsplanbepalingen of gemeentelijk beleid. De bestaande bed & breakfast-voorzieningen in Lelystad zijn door middel van ontheffingen geregeld. Met name voor de directe omgeving is het van belang wat voor gevolgen de vestiging van een bed & breakfast met zich meebrengt. Voorkomen moet worden dat door 'wildgroei' hinder of overlast en daarmee negatieve gevolgen voor het woon- en leefklimaat ontstaat.

Kaders voor vestiging

Het opgestelde beleid geeft de kaders weer waarbinnen een bed & breakfast kan worden toegelaten in een woonfunctie en/of binnen een agrarische bestemming zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de woonomgeving en de kwaliteit van het toeristisch product. Gedacht moet worden aan kaders als het maximaal aantal kamers, maximale oppervlakte, parkeereisen en dergelijke.

Meer info bij bedrijvenloket

Voor het vestigen van een bed & breakfast moet goedkeuring van de gemeente verkregen worden. Voor meer informatie over de (on)mogelijkheden kunnen geĂŻnteresseerden zich melden bij het bedrijvenloket van de gemeente. Het bedrijvenloket is gevestigd in de Stadswinkel aan De Meent en heeft vrije inloop van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Gedurende overige kantoortijden kunt u een afspraak maken of bellen naar 0320- 278262. Ook kunt u e-mailen naar economischezaken@lelystad.nl.