Gemeente Hoorn

Hoornse raad stelt participatiebudget vast

Op dinsdagavond 15 september heeft de Hoornse gemeenteraad het Hoorns participatiebudget tot 2012 vastgesteld. De raad staat unaniem achter het uitgangspunt dat iedereen in Hoorn kan en moet meedoen aan de Hoornse maatschappij, met nadruk op economische en sociale zelfredzaamheid. In totaal besteedt de gemeente Hoorn in 2010 4,3 miljoen euro en in 2011 ruim 5,3 miljoen euro aan participatie. Het participatiebudget is bedoeld om arbeidsparticipatie, inburgering en maatschappelijke participatie te vergroten. Hieronder valt ook re-integratie en volwasseneducatie. Gemeenten krijgen de komende jaren aanzienlijk minder geld van het Rijk. Het is daarom belangrijk om keuzes te maken over de inzet van het participatiebudget.

Participatiebudget Een deel van het budget gaat naar trajecten met loon boven uitkering. Dit is bedoeld voor begeleiding en re-integratie van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Een ander belangrijk deel gaat naar gesubsidieerde arbeid. De gemeente kan dit inzetten als iemand moeilijk een betaalde baan kan vinden, omdat deze persoon bijvoorbeeld weinig of geen werkervaring heeft, langere tijd geen werk heeft gehad of een blijvende handicap heeft. Ook sociale activering, scholing en jongerentrajecten vallen onder het participatiebudget. De gemeenteraad stemde unaniem in met deze besteding.

Plan van aanpak Begin 2011 presenteert het college een plan van aanpak aan de raad, met een analyse van het klantenbestand van de gemeente Hoorn. Hierdoor wordt duidelijk hoe het bestand is opgebouwd en welke instrumenten het beste kunnen worden ingezet.